Til hovedinnhold

Er 4K nødvendig?

Redaktøren hos Electronic House, Grant Clauser, tar opp en rekke spørsmål rundt 4K – det vil si en oppløsning på rundt 4000 piksler horisontalt. Et eksempel på dette kan være 3840x2160, i motsetning til dagens Full HD-standard som er 1920x1080.

Mange hevder at 4K ikke kommer til å bli en nødvendig standard av mange ulike grunner, og Clauser drøfter derfor en rekke momenter i forbindelse med denne problematikken.

Problemer med størrelsen

Ett argument som veier imot per dags dato er at det ikke finnes noe 4K-innhold for hjemmet eller mulighet for å implementere teknologien uten videre.

Fysiske lagringsmedier ser ut til å gå mot slutten, og med tanke på at leverandører av båndbredde sliter nok som det er med Full HD-størrelser, vitner det om at tiden ennå ikke er moden for en ytterligere oppgradering.

Ser man forskjell?

Og ser man virkelig forskjell? Hvis man sitter tre meter fra TV-en, må man ifølge anslag ha en skjerm med størrelse på 55 tommer eller større for å kunne observere noen reell forskjell i oppløsningen.

Ettersom flere og flere produsenter gir ut TV-er på 55 tommer eller mer i dag, kan dette være et godt argument for.

Det eksisterer likevel problemer med dette, da det som nevnt ikke finnes noe innhold i 4K. Da må man isteden ty til oppskalering av innhold i 1080p, og dette kan både gi gode og elendige resultater.

Kostnader

TV-er med 4K kommer til å koste skjorta, på samme måte som produkter med HD-, LED-LCD- og 3D-teknologi gjorde ved sine inntog i markedet.

Men som alt mye annet i et marked vil økt etterspørsel blant vanlige folk og fremgang i teknologi sørge for billigere produksjon og tilbud. Prisen vil derfor ikke by på et problem for de som ikke må ha det seneste først.

En nødvendighet?

Så er 4K nødvendig? Kanskje ikke i den dyptliggende, overlevelsesmessige betydningen av ordet, men for AV-interesserte såvel som produsenter kan 4K være en nødvendighet.

Ifølge Clauser kan 4K bidra til å gi økt konkurranse og ekte forskjeller mellom nåværende produsenter. Kvaliteten på TV-ene fra de fremste produsentene er forholdsvis lik med tanke på bilde, utseende og funksjonalitet. En tilførsel av 4K kan dermed bidra til å gi mer variasjon på markedet.

En annen mulig fordel med 4K er innføringen av FPR, eller frame pattern retarder. Dette er teknologi som brukes på passiv, polarisert 3D-teknologi, og som halverer oppløsning fra 1080p til 540 på hver øye.

Paneler med 4K kan bidra til å heve oppløsningen igjen, men så spørs det om man virkelig oppfatter kvalitetstap ved denne teknologien.

Les hele innlegget til Grant Clauser her.

Hva mener du om 4K? Diskuter gjerne i kommentarfeltet!

annonse