Tek.no

Nyhet

Googles kvantemaskin strøk på sin første styrketest

Teknologien har fått et alvorlig skudd for baugen.

iStock/17664405
20 Juni 2014 11:45

Selv om den nøyaktige virkemåten ennå er noe abstrakt har tilhengerne av de såkalte kvantedatamaskinene gitt oss høye forhåpninger til teknologien, og særlig Google har markert seg som en aktiv forkjemper.

Søkegiganten skaffet seg en kvantedatamaskin i fjor som de blant annet vil bruke til å lage datamaskiner som kan «tenke kreativt», og som også ble godkjent av forskere som en «ekte» kvantemaskin.

Skuffende resultat

Som blant andre Wired melder har maskinen nå gjennomgått sin første store styrketest, og dessverre for alle med stor tro på kvanteteknologien ser det ut til at prøven ikke gikk så bra.

Googles kvantedatamaskin.Foto: Google

I testen, som ble utført ved Swiss Federal Institute of Technology i den sveitsiske byen Zürich, ble Googles kvantemaskin testet mot konvensjonelle datamaskiner. For å sikre rettferdige vilkår var begge optimaliserte for oppgavene i testen, og kvantemaskinen klarte ikke å hevde seg i duellen.

– Når vi så på alle oppgavene fungerte maskinen på samme måte som en vanlig datamaskin, sa en av forskerne bak prosjektet, Matthias Troyer, til Wired.

Fant ingen «speedup»

Mer spesifikt var forskerne ikke i stand til å registrere det såkalte «speedup»-fenomenet, som betegner maskinens teoretiske evne til å dra lenger og lenger ifra konvensjonell datateknologi jo mer kompliserte utregningsoppgavene blir.

Forskerne skal visstnok ha funnet noen tilfeller hvor kvantemaskinen løste oppgaver opptil fem ganger raskere enn den vanlige datamaskinen, men andre ganger var den konvensjonelle maskinen hele 100 ganger raskere enn kvantemaskinen.

Produsenten av Googles kvantemaskin, D-Wave, mener imidlertid at premissene for testen antakelig ikke var optimale. Ifølge selskapet var oppgavene altfor enkle for den konvensjonelle datamaskinen, og at forskerne må velgere vanskeligere oppgaver for et mer presist resultat.

Lurer du på hvordan kvantadatamaskiner egentlig fungerer? Disse animasjonsfilmene forklarer det enkelt »

Les også
Google starter produksjon av kvanteprosessorer
Les også
Kan avlytte deg ved å filme potteplanter og potetgullposer
Les også
Googles snodige lekter-prosjekt ender som skrapmetall
Les også
Her forklarer Microsoft hvordan kvantemaskiner fungerer
Les også
– Datamaskiner vil en dag bli selvbevisste
Les også
Påstår at Turingtesten endelig er «bestått»
Les også
Her ser du fysikkens nye megamaskin
Les også
Så rask er Googles kvantedatamaskin
Les også
Forskere lagde flere hundre ganger større kvantemaskin – med laser
Les også
Slik ser Googles kvantemaskin ut
Les også
Googles kvante-datamaskin «godkjennes» av forskere
annonse

Les også