Nyhet

Ny teknologi kan gjøre solcellepanelene langt mer effektive

Forskere har gjort nye fremskritt.

I sommer meldte vi om et teknologisk fremskritt som kan gjøre solcellepaneler rundt 30 prosent mer effektive, men nå har det dukket opp enda en løsning som potensielt kan øke effektiviteten enda mer. Det melder blant andre nettstedet Phys.Org.

Ved University of Maryland har en gjeng forskere nemlig funnet en metode for å heve effektiviteten til solcellene med så mye som 40 prosent sammenlignet med dagens teknologi.

Benytter nytt «nano-design»

Det gjorde forskerne ved å designe det forskerne kaller en «nano-strukturert» solcelle. I korte trekk dreier den nye teknikken seg om å bearbeide solcellene helt ned på nanonivået.

Illustrasjonsbilde av nanostrukturen i solcellene. Foto: UMD

Ifølge forskerne benytter solcellene seg av innebygget «optisk konsentrasjon» av solenergien via ørsmå linser for å øke effektiviteten betraktelig. Metoden innebærer å manipulere det eksisterende solcelledesignet ved å blant annet ta i bruk nye materialer.

Tror på stor innflytelse

– Du starter med en solcelle som fungerer bra, og så foretar man noen ekstreme endringer for å strukturere den på nanonivået, uten å forårsake skade. Heldigvis har vi funnet noen materialer og prosesser som ser lovende ut, og vi har dedikerte studenter som nå er fast bestemte på stor innflytelse innen solenergi, sa professor Jeremy Munday, som ledet prosjektet.

Ennå eksisterer konseptet altså bare på det eksperimentelle nivået, og som alltid i slike tilfeller er det selvsalgt høyst uvisst når teknologien eventuelt kommer på markedet.

Om du har lyst til å fordype deg i alle de vitenskapelige detaljene kan du sjekke ut selve forskningsdokumentet.

Solceller får stadig nye bruksområder: Ny patent tyder på at Apples fremtidige produkter kan få solceller »

Les også
Nå kan solcellepanelene bli mye mer effektive
Les også
Fremtidens Apple-produkter kan få solpaneler
annonse