Nyhet

Dette er årets dataprodukter

Vi har kåret vinnerne av årets bærbare, årets skjermkort, årets ruter og flere andre kategorier.

2015 begynner å nærme seg slutten, og det begynner å bli på tide å oppsummere.

Dette har vært et år med ekstremt mange spennende produkter, og det å plukke ut produkter vi mener fortjener prisen for Årets produkt har vært langt fra lett.

For at et produkt skal kunne vinne prisen for Årets produkt, må produktet ha kommet i salg i norske butikker i løpet av 2015. Produktene må selvfølgelig utmerke seg spesielt på en eller annen måte, men det er ikke alltid slik at det absolutt råeste produktet i en kategori er det som automatisk vinner prisen. Det er redaksjonens totalvurdering som teller, og her er både kvalitet, ytelse, pris og en rekke andre ting med i betraktningen.

Tidligere i julen kåret vi også Årets lyd- og bildeprodukter – de kan du lese mer om her. »

Vi har også kåret vinnerne av prisene for blant annet Årets mobiltelefon og Årets nettbrett: Her er vinnerne av årets Tek Awards »

Dette er vinnerne i datakategorien for 2015:

Årets bærbar

Dell XPS 13

Lenge var det Apple-maskiner som fikk oss til å sikle her i redaksjonen, men da vi i våres fikk Dells nyeste XPS inn til test endret dette seg. Med sin nærmest rammeløse skjerm har Dell her faktisk klart å levere en 13-tommer med fotavtryk som en 11-tommer. Skjermen er høyoppløst, skarp og viser flotte farger. Designet med karbonfiberuttrykk er både tøft og stilrent, og vi gikk så langt i vår test at vi kalte Dell XPS 13 den råeste og lekreste i klassen. Pekeplaten fortjener sine komplimenter, og tastaturet like så – her går Dell langt i å nærme seg Apples MacBook-standard.

Vi må legge til at høyttalerne virkelig ga oss bakoversveis der de produserte både nokså godt og ikke minst kraftig volum. Merk at Dell XPS akkurat har kommet i en kraftigere utgave enn modellen vi har testet.

Les testen av Dell XPS 13 »
Finn beste pris på Dell XPS 13 på Prisguide.no (kommersiell partner)

Årets hybrid

Microsoft Surface Pro 4

Fire ganger har Microsoft prøvd å lage den ultimate bærbare – eller nettbrett alt ettersom du velger å feste tastatur til den eller ikke – og hver eneste gang har de fått det til å stemme noen hakk bedre enn forrige gang. Så på det fjerde forsøket, i form av en Surface Pro 4, begynner det virkelig å smake av fugl.

Hemmeligheten ligger dog ikke bare i at spesifikasjonene har fått et løft, men også at den nye maskinvaren fungerer i tandem med selskapets stadig mer touchvennlige operativsystem Windows 10. Det resulterer i nyvinninger som Windows Hello, der trynefaktoren kan bety alt når du skal logge inn på PC-en. Vi digger det.

Surface Pro 4 er ikke best som nettbrett, og ikke best som bærbar med fast tastatur. Men den er en knallkjekk og anvendelig mellomting bestykket med meget god skjerm, velfungerende penneløsning og sikker stil, mens det nye tastaturdekselet hever brukeropplevelsen enda et hakk.

Her finner du testen av Microsoft Surface Pro 4 »
Finn beste pris på Microsoft Surface Pro 4 på Prisguide.no (kommersiell partner)

Årets ruter

Asus RT-AC3200

Den kanskje største nyheten på ruterfronten i år, er de nye såkalte trebåndsruterne. Dette er rutere som i tillegg til de vanlige 2,4 og 5 GHz-båndene også har et andre 5 GHz-bånd. I tillegg har ruterne gjerne nye teknologier som beamforming, som sørger for å fokusere nettverkssignalene mot de tilkoblede enhetene i nettet.

Av ruterne vi har testet i år, er Asus RT-AC3200 uten tvil den beste vi har hatt på testbenken. Den er den som har gitt oss best rekkevidde og høyest hastigheter, og den har det beste brukergrensesnittet og de smarteste funksjonene. Prislappen er forholdsvis høy, men vil du ha det beste av det beste, er det denne Asus RT-AC3200 du skal velge.

Les testen av Asus RT-AC3200 »
Finn beste pris på Asus RT-AC3200 på Prisguide.no (kommersiell partner)

Årets skjermkort

Nvidia GeForce GTX 980 Ti

Dette grafikkortet må ha stjålet styrkedrikken til storebror Titan.

GTX 980 Ti er et dyrt grafikkort som ikke gir like god ytelse per krone som lillebror GTX 970, men så yter det så inni hampen bra samtidig som det er oppnåelig for lommeboken din om du prioriterer.

Nvidias kraftkar leverer jevne bildeoppdateringer selv i 4K-oppløsning, og om du er så heldig å ha en skjerm som støtter 120-hertz eller mer lar dette kortet deg utnytte skjermen på best mulig vis. Sparr opp med en G-Sync-skjerm og du finner raskt veien til spillhimmelen.

Temperaturene holdes i sjakk og støynivået ligger stadig på den rette siden av skalaen.

Les testen av Nvidia GTX 980 Ti »
Finn beste pris på Nvidia GTX 980 Ti på Prisguide.no (kommersiell partner)

«Runner up»: AMD Radeon R9 390X – spesielt anbefalt for deg med en FreeSync-skjerm.

Årets skjerm

Asus ROG Swift PG279Q

Hvordan kunne fjorårets PG278Q gjøres enda bedre? Kanskje ved å få på plass et rått IPS-panel og trimme oppdateringshastigheten ytterligere fra 144 til 165 hertz? Det var i alle fall det folkene hos Asus tenkte i år, og i vår test kunne vi si oss helt enige med dem.

ROG-seriens nyeste mann ut er rett og slett en bauta av en skjerm. Endelig har vi fått manges høyst ønskede skjermegenskaper i ett og samme produkt: 2560 x 1440-oppløsning, IPS-panel, rask oppdateringshastighet og adaptiv bildesynkronisering.

Rosinen i julepølsa er selvsagt støtte for Nvidias G-Sync-teknologi, som lar deg nyte spillene dine komplett frie for både riving og mikrohakking. Etter å først ha spilt med G-Sync kan vi med hånden på hjertet love at du aldri vil ønske å spille uten igjen, noensinne!

Vi må også nevne skjermens lave responstid på 4 millisekunder, en egenskap FPS-spillere vil sette pris på.

Designet er dessuten helt i toppklasse. Skjermrammen måler kun seks millimeter på hver av sidene – noe som innbyr til et flerskjermoppsett – om du har råd. Videre er byggkvaliteten solid og ergonomien godt ivaretatt med støtte for både høyde- og vinkeljustering, piviot, samt rotasjon.

Vær bare obs på at du bør ha et kraftig grafikkort – helst et fra Nvidia, for å aktivere G-Sync – for å hente ut det fulle potensialet i Asus ROG Swift PG279Q. Vi anbefaler et GTX 980 eller bedre.

Les testen av Asus ROG Swift PG279Q »
Finn beste pris på Asus ROG Swift PG279Q på Prisguide.no (kommersiell partner)

Årets tastatur

SteelSeries Apex M800

«Et kjært alternativ for deg som ennå ikke er frelst av andre mekaniske trykkfjøler», skrev vi om SteelSeries Apex M800 i vår test.

Mange av de som fikk prøve tastaturet spurte om det virkelig hadde mekaniske brytere, ettersom det støyet såpass mye mindre enn tastaturer med for eksempel de populære Cherry-brytere. Men, det er så visst mekanisk, og vi syntes det passet godt til både spill og skriving. Tastene er svært lette på labben og har kort vandring, så det krever litt tilvending, men spesielt for støyallergikere der ute vil det være vel verdt de mindre overgangsjusteringene.

Lyssettingen i tastaturet kan du eksperimentere med til du går av med pensjon, og programvaren gjør det enkelt å leke seg med både makrofunksjoner og profiler.

SteelSeries Apex M800 er et bevis på at det er fullt mulig å lage et fullgodt mekanisk tastatur som ikke bråker som et.

Les testen av SteelSeries Apex M800 »
Finn beste pris på SteelSeries Apex M800 på Prisguide.no (kommersiell partner)

Få også med deg Årets lyd- og bildeprodukter »

Les også
Årets kameraer 2015: Dette er kameraene som imponerte oss mest i årets som gikk
Les også
Her er våre 13 spådommer for teknoåret 2016
Les også
Dette er årets mest leste saker
Les også
Asus Rog Swift PG279Q: Asus Rog Swift PG279Q koster flesk – men er vel verdt pengene
Les også
Microsoft Surface Pro 4: Ja sånn skal det gjøres, Microsoft
Les også
Asus RT-AC3200: Vi har testet den råeste trebåndsruteren fra Asus
Les også
SteelSeries Apex M800: Dette mekaniske disco-tastaturet kan «alt»
Les også
Nvidia GeForce GTX 980 Ti: Leverer god ytelse – i 4K!
Les også
Dell XPS 13 (2015): Den råeste og lekreste ultrabærbare
annonse