Origamidronen som flyr uten propeller er her

Only in Japan?

Det finnes et vell av droner der ute, i nær sagt alle former, prisklasser og størrelser. Men felles for dem alle er at de bruker propeller som fremdriftskilde.

Frem til nå. Ifølge Cnet har nemlig det japanske selskapet ROHM utviklet en drone som flyr på langt mer tradisjonelt – og naturlig – vis: ved hjelp av vinger.

Her forberedes Orizuru til take-off. Vingeslagene slår frenetisk, for så å roe seg noe når dronen er i luften. Foto: ROHM/Skjermdump fra YouTube/Tek.no, montasje

Dronen har fått navnet «Orizuru», og er utviklet med den japanske folkesjela i tankene. Valget falt derfor på den velkjente origami-tranen, som mang en nordmann nok har stiftet bekjentskap med i løpet av livet. Origami-konseptet har ROHM dessuten tatt med seg videre inn i Orizuru. Selve dronen er laget av papir, med et skjelett av 3D-printede nylon-fibre.

Hele konstruksjonen veier derfor ikke mer enn 31 gram, men har en lengde på 70 centimeter. I videoen under kan du se fugledronen slå sine første vingeslag på lanseringen:

Knøttemaskin som hjerne

Slik er maskinvaren i Orizuru, med knøttemaskinen Lazurite Fly i spissen. Foto: LAPIS/ROHM

Til å drive de frenetisk slående papirvingene har ROHM plassert en bitteliten mikro-datamaskin kalt Lazurite Fly, på innsiden av dronen, utviklet av LAPIS. Ifølge de to selskapene skal datamaskinen være opptil 90 prosent mer energieffektiv enn andre knøttemaskiner, som for eksempel Arduino. Størrelsesmessig er Lazurite Fly også en lettvekter – den er knapt større enn et SD-kort.

Orizuru kommer for øvrig som et svar på Japans stadig mer skeptiske holdning til droner, etter at en drone lastet med radioaktiv sand landet på taket av statsministerens kontor i april i år. Ordet «drone» har etter dette stadig fått en mer negativ klang i landet, hevder Cnet.

Kanskje kan papir virke mer tiltrekkende og hjemmekjært for droneskeptiske japanere?

Drone-regelverk er ikke langt unna:
I USA vil de ha 17-årsgrense »

(Kilde: Cnet)

annonse