Nyhet

Netflix skal få betydelig bedre bildekvalitet

Lover HDR-støtte i år.

Etter å ha brukt fjoråret til å gjøre en stor satsning på innhold med den skarpe 4K-oppløsningen, har Netflix nå pekt seg ut en ny teknologi de vil lansere i 2015. Under den pågående CES-messen kunne selskapets sjef for strømming, Greg Peters, avsløre at de nå jobber med en ny teknologi som skal gi deg betydelig bedre bildekvalitet:

– Vi jobber med LG for å inkludere High Dynamic Range (HDR) for å øke videokvaliteten til brukerne våre, sa Peters på scenen under LGs pressekonferanse tirsdag kveld norsk tid, der Tek.no var tilstede.

– Dette er ikke bare flere bildepunkter, men bedre bildepunkter, sa han.

Flere detaljer

HDR-teknologien tar flere bilder med forskjellige eksponering, og setter de sammen til et.Foto: Mariano Szklanny / Wikipedia

HDR er en funksjon vi har sett lenge blant stillbildekameraer. Ved å slå sammen flere bilder, der noen av dem er for lyse og noen er for mørke vil resultatet bli et bilde med langt bedre detaljer både i de mørke og lyse partiene av bildet – noe som i praksis er umulig med ett helt vanlig stillbilde.

Men dette er langt enklere å gjennomføre på et stillkamera enn på video. Evnen til å se det som ligger skjult i mørke partier og samtidig ikke brenne ut de løse partiene, kalles dynamikkomfang.

– Øyet vårt kan se et mye større dynamikkområdet en for eksempel en sensor som brukes til å lage HD i dag. Det jobbes med å heve dette området, slik at det skal være enklere å filme noe som ligger dels i skygge og dels i sollys, og få ut detaljer fra begge områdene uten at området som ligger i sollys viskes ut i hvitt, forklarte Torkel Thoresen til Tek.no for ett år siden, da vi snakket med han om fremtidens TV.

Thoresen er en av de personene i Norge som vest mest om hvordan TV-teknologi fungerer. Til daglig er han teknologisjef i Telenor Satellite Broadcasting, i tillegg til at han sitter i DVB-styret – et organ som lager åpne TV-standarder som er i bruk over hele verden.

Ligger i standarden

Greg Peters, sjef for strømming og partnerskap i Netflix.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Nøyaktig hvordan Netflix har tenkt til å ta i bruk HDR er foreløpig ikke kjent. Dog, siden de i natt kunne annonsere at de vil komme med HDR allerede i år betyr det at de har filmet innhold med HDR i tankene allerede.

Samtidig er ikke Netflix de eneste som jobber med slik teknologi. HDR ligger faktisk i standardiseringsdokumentet som definerer hva som kan kalles «UHD»-TV, altså Ultra High Definition – en merkelapp som normalt settes på TV-er med 4K-oppløsning.

Foreløpig virker det som at det Netflix og LG har inngått et eksklusivt partnerskap slik at det er LG-TV-eiere som i første omgang vil få muligheten til å bruke HDR-funksjonen. Men om dette er noe Netflix oppriktig ønsker å gjøre mer av i fremtiden, vil det nok bli mulig å se HDR-innhold på andre TV-er også – etterhvert.

TV-teknologien har altså kommet veldig langt på 90 år:
Vi har laget en gjennomgang av TV-ens historie fra starten til i dag »

Få med deg alle nyhetene fra den store lanseringsfesten:
Her er alt som er nytt på CES 2015 »

Les også
Bedre TV-bilder med ny HDMI-standard
Les også
Nå kommer Netflix-knappen til Europa
Les også
Alt du trenger å vite om 4K på Blu-ray
Les også
Kontroversielle «The Interview» kommer til Netflix
annonse