Dette er det nyeste medlemmet i Googles robot-hær

Robothund byr både på hurtighet og utrolige balanseegenskaper i ny video.

Søkegiganten Google har for lengst tatt et stort steg inn i robotteknologiens forunderlige verden, først og fremst i form av oppkjøpet av selskapet Boston Dynamics, som mekker på robotdingser av tiltakende avansert karakter. Som nettstedet Business Insider melder har det nå dukket opp enda et tilskudd i robotfamilien.

I en fersk YouTube-video viser Boston Dynamics nemlig frem sin splitter nye robothund, som har fått navnet «Spot». Selskapet har riktignok allerede laget en robothund ved navn «BigDog» tidligere, men denne nye modellen byr altså på et knippe forbedringer.

Lettere og raskere

Først og fremst er den nye robothunden vesentlig lettere enn storebroren. Vekten til Spot ligger på 72,5 kilogram, der BigDog veide litt i overkant av 108 kilogram. I tillegg er den maskinen både mindre og raskere, men den nøyaktige hastigheten og størrelsen på den nye robothunden er ikke kjent.

Som man kan se i demonstrasjonvideoen byr Spot ellers på imponerende egenskaper når det gjelder å overkomme ulike typer hindringer. Den kan blant annet gå opp og ned trapper og bratte bakker, og er også i stand til å navigere gjennom ulent terreng på egen hånd ved hjelp av avanserte sensorer på «hodet».

Ellers er den også i stand til å opprette balansen under tøffe forhold. Roboten klarer blant annet å holde seg på beina selv etter å motta kraftige spark i siden, en egenskap også storebroren demonstrerte for flere år siden.

Voksende robot-hær

Det er usikkert akkurat hvilke bruksområder maskinen skal få, men tidligere demonstrasjonsvideoer av storebroren BigDog indikerte at teknologien blant annet kan brukes i militært øyemed til å for eksempel bære utstyr gjennom terreng.

Spot er altså det nyeste tilskuddet til en allerede ganske tallrik «hær» av roboter fra Boston Dynamics. Vi har allerede skrevet om den menneskelignende roboten «Atlas» opptil flere ganger, en maskin som for øvrig fikk en kraftig oppdatering nylig. Denne har nå både bedre intelligens, motorikk og autonome egenskaper enn tidligere.

Av andre roboter man kan lese om på Boston Dynamics' hjemmeside er «Cheetah», en «robot-gepard» som kan løpe med en fart på hele 47 kilometer i timen, noe som skal gjøre den til den raskeste roboten i verden. En annen modell er «SandFlea», et lite kjøretøy som er i stand til å «hoppe» hele 9 meter opp i luften for å komme seg over hindringer. Informasjon om øvrige roboter finner du hos Boston Dynamics, og under ser du demonstrasjonsvideoen av Spot.

Roboter kan få store konsekvenser for jobbmarkedet: Forskere mener at over halvparten av europeiske jobber kan bli rammet av teknologien »

Les også
Superavansert «robot-gepard» kan hoppe over hindringer i full fart
Les også
Androiden «Han» kan holde øyekontakt, føre samtaler og lese ansiktsuttrykk
Les også
Denne smarte roboten kan snart bli din – men den koster
Les også
Dette er Googles splitter nye superrobot
Les også
Her hermer Googles menneskelignende robot etter «Karate Kid»
Les også
Én kan bli din redningsmann, en annen tjeneren din
Les også
– Over halvparten av jobbene i Europa kan bli rammet av roboter
annonse