Til hovedinnhold

AMDs neste toppkort skal være 40 prosent bedre enn Nvidias

Men vi må vente, lenge.

Varg Aamo, Tek.no
Anders Brattensborg Smedsrud

Lite har vært å høre fra AMD den siste tiden. Visst har de vist frem høyoppløste skjermer med deres FreeSync-teknologi, men lite har det hjulpet når det alle venter på, nye skjermkort, har latt vente på seg.

Ifølge SweClockers skal selskapet likevel jobbe på høygir. Nettstedet viser til Chiphell, et kinesisk forum kjent for å treffe blink med sine lekkasjer, hvor detaljer og målinger av AMDs neste toppkort, Radeon R9 380X, etter sigende skal ha blitt lekket. Forumtråden som omhandlet ryktet er nå nede, men SweClockers rakk å hente ut det essensielle.

Langt bedre enn Nvidias toppmodell

Denne skjermdumpen fant veien til Radeon R9 380X-tråden på Chiphell-forumet som nå er slettet. Poengscoren, tatt fra 3DMark11 er ganske drøy og vi må nok vente en stund før vi kan bekrefte ytelsen med egne tester.

Ikke bare skal AMDs Radeon R9 380X yte hele 70 prosent bedre enn selskapets nåværende og sammenlignbare kort, R9 290X, men det skal dessuten overgå Nvidias GTX 980 med hele 40 prosent. Dette kommer frem av målinger utført i 3DMark11 og som skal vise at kortet får en poengsum på hele 8121 i «Ekstreme»-testen.

En kan selvsagt ikke utelukke at resultatene er forfalsket, men ettersom grafikkortet også ryktes å være utstyrt med hele 4096 steamprosessorer og tar i bruk en helt ny arkitektur kalt FijiXT, produsert med 20-nanometerteknologi, kan det være hold i informasjonen. R9 380X skal også være klokket til mellom 1 og 1,25 GHz, og få en 512-bits minnebus.

Det rapporteres også om at AMD vil benytte en ny type høyhastighetsminne, kalt HBM, som lar seg stable i høyden. HBM-minnet skal kun trekke halvparten så mye strøm som GDDR5-minne, som hittil har vært en favoritt blant skjermbrikker, og yte hele ni ganger bedre.

Et strømsluk

En annen grunn til at skjermkortet skal yte så godt kan ligge i det faktum at det ryktes å stille høye krav til strømforsyningen din. Kortet skal nemlig trekke inntil 300 watt på det meste, noe som er svært mye til å være et enkeltkjernet kort. Til sammenligning trekker Nvidias GTX 980 bare 165 watt under last.

Et slikt effektforbruk kan raskt lede til høy varmeutvikling, men for å takle dette skal AMDs ingeniører ha planene klare. Kortet rapporteres nemlig å bli utrustet med en type kjøleløsning vi allerede har sett på det dobbelkjernede Radeon R9 295x2, som er en hybridløsning med en ekstern radiator og egen kjøleblokk rett på skjermkortet.

Vi må vente – lenge

I tillegg til den ekstreme ytelsen tyder alt på at AMD vil avduke kortet en gang i løpet av årets andre kvartal. Det strekker seg fra april til juni, noe som kan favorisere en lansering på årets Computex-messe som går av stablen den 2. juni. La oss bare håpe AMD får kortet ut dørene for Nvidia er klare med sin neste skjermkortgenerasjon, Pascal.

Lurer du på hvor raskt grafikkortet ditt er sammenlignet med andre?
Her kan du sammenligne enkelt » (Tek Ekstra)

(Kilder: SweClockers 1, SweClockers 2, Chiphell - nå tatt ned)

annonse