Tek.no

Nyhet

Russisk rakett eksploderte i atmosfæren

Skulle frakte meksikansk satellitt ut i bane rundt jorden.

Roscosmos
18 Mai 2015 17:27

Kort tid etter at russiske Roscosmos mistet kontrollen over Progress 59, et romskip som skulle til romstasjonen ISS med forsyninger, har russerne opplevd nok en romfartsulykke. Det melder Gizmodo.

Eksploderte i den tredje fasen av oppskytningen

Denne gangen var det en Proton-M-rakett som eksploderte under ti minutter etter at den hadde tatt av fra Baikonur Cosmodrome i Kazakhstan.

Ifølge amerikanske NASA fant eksplosjonen sted i det tredje stadiet i oppskytningen. Det skal ha skjedd i en høyde på omtrent 161 kilometer.

Raketten skulle plassere en meksikansk kommunikasjons-satellitt ut i bane rundt jorden. Den het MexSat-1, og var en del av et prosjekt for å bygge ut et 3G+ kommunikasjonsnettverk i landet. Hele prosjektet har kostet 1,6 milliarder dollar.

Heldigvis for dem var selve satellitten, som ble bygd av Boeing i California, fullstendig forsikret.

Russerne har skutt opp 116 Proton-M-raketter siden 2001. Totalt har disse rakettene vært involvert i åtte fullstendige havarier, og tre situasjoner der problemer har ført til at oppdragene deres ikke har blitt gjennomført skikkelig.

Stadig flere problemer for russerne

Et dårlig tegn er at hele seks av de åtte fullstendige havariene har funnet sted siden 2010. Tidligere i år påpekte SpacePolicyOnline at det russiske romfartsbyrået Roscosmos har hatt urovekkende mye problemer siden 2010.

Video fra et lignende havari i 2014.

For nøyaktig ett år siden eksploderte en Proton-M-rakett på samme måten, og da var det også i løpet av det tredje stadiet at katastrofen inntraff.

Nå har russerne utsatt den neste Proton-5-oppskytningen, som skulle ha funnet sted i juni, i påvente av en full rapport.

Russernes kommersielle rakettprogram, ILS, sliter med å skaffe kunder for tiden, og er under kraftig press fra hovedsakelig amerikanske SpaceX og franske Arianespace.

De siste årenes problemer har neppe gjort noe særlig for å forbedre markedsposisjonen deres.

ISS-astronautene påvirkes også av russernes problemer
Tre astronauter har fått utsatt hjemreisen etter uhellet »

(Kilder: Gizmodo og Spaceflightnow)

annonse