Til hovedinnhold

Hva er det disse mystiske Apple-bilene driver med?

Apple-leide biler med avanserte kamerarigger på taket er blitt observert i flere byer.

YouTube

Biler med uvanlige kamerainnretninger på taket blir som oftest assosiert med Googles arbeid med å fotografere byer på gatenivå til sin Street View-tjeneste. Nå viser det seg at den konkurrerende IT-giganten Apple også har tatt i bruk kamerabiler, men til et hittil ukjent formål.

Som nettstedet Apple Insider melder har nemlig flere biler med omstendelige kamerasystemer på taket blitt observert i diverse byer i den amerikanske delstaten California. Bilene har blitt fotografert og filmet av blant andre et lokalt nyhetsnettsted ved navn Claycord.

Leid ut til Apple

Bilene er ikke merket med noe form for logo eller lignende, men det amerikanske biltilsynet DMV (Departement of Motor Vehicles) bekreftet overfor den lokale nyhetskanalen CBS KPIX at i alle fall en av bilene var leid ut til Apple.

Enn så lenge er det altså uklart hva bilene brukes til, men det ser ut til å enten dreie seg fotografering av omgivelsene til en ny tjeneste ala Googles Street View eller testing av selvkjørende biler. Apple Insider heller mot den førstnevnte muligheten siden Apple visstnok ikke skal være blant selskapene som har fått tillatelse til å teste selvkjørende biler.

Nettstedet peker også på at Apple tidligere har gitt uttrykk for store ambisjoner for sin karttjeneste og at kamerasystemet på bilene ligner på det Google bruker, med unntak av at kameraene er lagt ut på taket i en X-formasjon i stedet for å være montert på et vertikalt stativ slik som på Googles Street View-biler.

– Dreier seg trolig om selvkjørende biler

En teknologiekspert som CBS KPIX var i kontakt med uttalte imidlertid at kamerasystemet mest sannsynlig ikke blir brukt til å utvikle en karttjeneste, men derimot er sensorsystem for selvkjørende biler. Han mener det er for mange kameraer og at kameraene er vinklet nedover i alle de fire hjørnene av biltaket.

Som man kan se av bildene har bilene også det som ligner på en sensor ved hjulkapselen bak på bilen, og i tillegg er kamerasystemet utstyrt med to satelittskål-aktige antenner. Dette kan også være indikasjoner på at det dreier seg om testing av teknologi for selvkjørende biler.

Det er selvsagt også en mulighet at kamera- eller sensorteknologien montert på bilene ikke har noe direkte med Apple å gjøre. Eksperten som CBS snakket med pekte på at Apple har mange partnerskap med andre selskaper, og at det ikke er sikkert at det er deres teknologi selv om bilen er leid ut til iPhone-produsenten. Selskapet selv har ikke kommentert saken.

Videoen av den ene av de mystiske bilene kan du se under.

Her er et annet ubekreftet Apple-produkt: «iPad Plus» blir ifølge rykter navnet på selskapets kommende proff-nettbrett »

(Via The Verge)

annonse