Tek.no

Nyhet

Dine Facebook-bilder kan bli brukt for å identifisere deg på gata

Forskere har utviklet skremmende programvare.

8 Aug 2011 13:00

I filmen Minority Report kan ikke Tom Cruise gå rundt offentlig i frykt for å bli gjenkjent av diverse datasystemer. Nå kan vi være et steg nærmere en liknende teknologi.

Forskere fra Heinz College ved Carnegie Mellon University har utviklet en programvare som benytter seg av ansiktsgjenkjenning og databaser bestående av bilder som er tilgjengelig for allmennheten via tjenester som Facebook og LinkedIn

Ved å ta i bruk kameraer på offentlige steder og ansiktsgjenkjenningsprogramvare kan man altså finne ut hvem tilfeldig forbipasserende personer er, om vi skal tro studien.

Suksessfulle forsøk

Forskerne fra Heinz College rigget til sitt system på et travelt universitetsområde og tok bilder av samtykkende forbipasserende. De klarte å identifisere 31 prosent av de tilfeldig forbipasserende i løpet av få sekunder.

Forskerne tok i bruk den samme fotodatabasen og kryssrefererte ansiktene med ansikter i andre databaser – først og fremst databaser for datingnettsteder hvor brukere benytter seg av pseudonymer for å beskytte sine privatliv. Her skal forskerne ha klart å identifisere 10 prosent av nettsidenes medlemmer.

Rask utvikling

Med denne teknologien kan du med andre ord gå nedover gata eller sitte på en kafé, og få ditt bilde tatt av uvedkommede som deretter kan finne ut navnet ditt, hvor du jobber, om du er singel og mye mer – alt fra offentlig tilgjengelig informasjon.

Teknologien er fremdeles i en tidlig fase, men utvikler seg raskt – noe som betyr at dette kan bli utbredt om bare noen år. Om teknologien bryter med personvern blir opp til myndighetene å avgjøre, men man har alltid et ansvar selv for hva slags informasjon man selv deler på nettet, som for eksempel bilder.

Din mening

Hva syns du om denne teknologien? Diskuter gjerne i kommentarfeltet nedenfor!

(Kilder: Gizmodo)

Les også
Erklærer Facebooks ansiktsgjenkjenning ulovlig
Les også
Nå kan du få betalt av Facebook
Les også
USA manipulerer Facebook
Les også
Facebook øker sikkerheten
annonse

Les også