Nyhet

– Nettbrettet tar styringen over TV-en

Nettbrettet kommer til å bli det nye midtpunktet i stua, skriver Øystein W. Høie.

Sony Tablet S er utstyrt med en egen IR-sender, som gjør det mulig å styre TV-er og annet utstyr direkte.

Av all elektronikken du har hjemme, er fjernkontrollen kanskje den mest primitive. Et sett med gummiknotter koblet til et kretskort og en infrarød sender. Mens TV-ene har blitt så avanserte at de færreste forstår dem helt ut, ser fjernkontrollen stort sett ut som den gjorde for 30 år siden.

Noen produsenter har begynt å eksperimentere med små skjermer og gyroskop i de dyreste fjernkontrollene sine. Og du kan alltids kjøpe en av de fancy og dyre multikontrollene. Men hva er egentlig vitsen? På stadig flere norske stuebord ligger tross alt den perfekte enheten for å styre TV-en: nettbrettet.

Det er tatt noen spede steg i retning nettbrettet allerede. Get lar deg for eksempel bla i TV-guiden og styre hvilke opptak HD PVR-en skal ta med en egen Get-app for iPad. Det kanskje mest lovende forsøket, er Logitechs nye Harmony Link-app for multifjernkontrollen Harmony. Denne appen lar deg styre alt fra tv til forsterker, rett fra nettbrettets skjerm – også her med TV-guide om kabelleverandøren din har støtte for det.

Nettbrettet må bli midtpunktet

Skal dette bli bra, må imidlertid nettbrettet bli enda mer samkjørt med TV-en. Og her gjenstår det to viktige brikker.

For det første må nettbrettet få full kontroll over sendingen. Man bør slippe å lete etter knapper på alskens fjernkontroller, og heller kunne styre alt som skjer på skjermen og alle menyer med enkle fingerbevelser på nettbrettet. Spoling kan man gjøre med å dra fingrene over skjermen, pause med å tappe. Når man skal zappe fra kanal til kanal bør det være mulig å bare dra fingrene nedover. Kanskje vil man zoome inn på en detalj i bildet som blir utydelig på avstand, da burde det være nok å dra fingrene fra hverandre.

For det andre må det som er på TV-en også sendes til nettbrettet, og vice versa, slik at nettbrettet alltid vet hva du ser på. Om halve skjermen til nettbrettet viser hva som er på TV-en, er du ikke lenger nødt til å flakke blikket opp og ned i frenetisk tempo for å holde øye med hva som skjer, og kan hvile øynene på nettbrettet uten å gå glipp av noe.

Med disse to brikkene på plass, åpner det seg en hel ny verden. Når du først har fått sendingen ned i fanget, blir det lett å utnytte resten av skjermplassen til å kose seg med ekstra innhold. Da kan du for eksempel sitte og diskutere det du ser sammen med venner og kjente på Facebook eller Twitter. Ser du på en politisk debatt kan du abonnere på kommentarene til en kjent politisk blogger som ser på samme sending, eller velge deg en valgfri sportsekspert til å kommentere fotballkampen.

Rikere sendinger

Siden nettbrettet vet hva du ser på, burde det være enkelt å automatisk søke frem ekstra informasjon via Google e.l hver gang du skifter til en ny kanal eller fil. Er det en serie du ikke har sett før, bør du kunne få opp plottet så langt. Er det en kamp, bør du kunne få opp informasjon om lagene og plasseringen deres i ligaen.

Enda mer spennende blir det om produsentene selv beriker produksjonene sine med ekstra innhold.

Ser du på et kokkeprogram, bør oppskriftene ligge fremme på nettbrettet hele tiden, så du slipper å notere eller stoppe og spole tilbake. Ser du "Vil du bli millionær?" på TV bør du selvfølgelig få lov til å svare på de samme spørsmålene selv på nettbrettet, og se hvor mye raskere eller senere du er enn snittet. Og hvorfor kreve at du taster inn en SMS manuelt for å stemme i Idol eller svare på en konkurranse, når du like gjerne kan gjøre det rett fra nettbrettet.

Ingen utopi

Disse tankene er et kvantesprang fra der vi er i dag. Bare det å kunne spole og pause TV-sendingen er en nyhet vi ennå holder på å ta innover oss. Likevel er ikke visjonen så langt unna å bli virkelighet.

Sony har lansert det nye nettbrettet Tablet S som er laget spesifikt for å styre selskapets TV-er. Det finnes nok av løsninger for å sende video frem og tilbake til TV-en - DLNA og AirVideo for å nevne noen. PVR-ene våre har allerede nok dekodere til å kjøre mange bildestrømmer samtidig. Og innholdet, det skaper allerede brukerne og de kommersielle aktørene selv. Den kanskje største utfordringen som gjenstår, er å samle alt det gode innholdet i én boks.

Og der er kampen allerede i full gang. Google TV, Apple TV, Dlink Boxee Box – beilerene til stuas tronplass står i kø. Men å styre disse produktene, og ikke minst å sette dem opp, er ennå alt for tungvint. Skal dette fungere, må produsentene gjøre det så enkelt at alle kan styre det. Og da kan de ikke kreve at vi sjonglerer tastatur, mus og gammeldagse fjernkontroller.

Min spådom er at den første aktøren som knekker nettbrettkoden, vil sparke i gang en revolusjon i måten vi bruker TV-ene våre. Og den analoge fjernkontrollen, den havner i skuffen.

Les også
– Apples første TV er rett rundt hjørnet
Les også
– Uten Steve Jobs er verden litt fattigere
annonse