NyhetFacebook gjør store endringer

Facebook etterligner Google+

Gjør det lettere å vite hvem du deler med, og fjerner Places.

Facebook har gjort en rekke endringer i sikkerhetsinnstillingene sine, og legger seg på lik linje som nykommeren Google+. I en blog-post forteller Facebook-utviklerne hvordan du nå kan få mer kontroll over hvem du deler ting med, og hvordan du kan sette grenser på hvem som kan tagge deg i bilder.

Les også: Ti tips til deg med Google+

Lært av Google+

Funksjonene kommer antageligvis som en følge av Googles nye sosiale tjeneste, Google+, som mange ser på som en direkte utfordrer til Facebook. Google+ har fått mye skryt for sin inndeling av kontakter i «kretser», slik at du enkelt kan separere mellom for eksempel venner, arbeidskamerater og ukjente mennesker.

Nå ser det ut som Facebook har lært av søkemotor-giganten, og gjort lignende funksjoner enkelt tilgjengelig for brukere. Tidligere kunne man få et tilnærmet lignende resultat som Google+, men man måtte grave seg dypt ned i innstillingene for å bestemme hvem man skulle dele innhold med. Nå har disse blitt flyttet til rett ved siden av skrivefeltet når du poster, tagger eller deler noe.

– Vi vil at profilen din skal føles som et hjem på nettet. Du skal aldri føle at ting dukker opp der uten at du vil at det skal være der, og du bør slippe å tenke på hvem som ser det, skriver Facebooks produktsjef Chris Cox.

Du kan nå velge om du vil dele med alle, vennene dine, eller en spesiell gruppe blant Facebook-vennene dine. Facebook skriver at de har prøvd å gjøre kontrollene så forståelige og enkle som mulig, for å slippe forvirring.

En annen funksjon de har lagt inn er muligheten til å godkjenne bilder som du blir tagget i, før de dukker opp på profilen din. Denne har mange ventet på, og du slipper endelig å våkne opp dagen derpå til fyllebilder av deg selv, smørt utover Facebook-forsiden din. Dette er imidlertid en funksjon du må aktivere selv, så sjekk profilen din og se etter den lille knappen du kan se på bildet over.

Før kunne hvem som helst som hadde tilgang til bildet ditt, også tagge det. Nå får du muligheten til å velge om taggen skal godkjennes, eller fjernes før den dukker opp på bildet ditt.

Tydeligvis hadde Facebook-utviklerne fått inn haugevis av ønsker fra Facebook-brukere om å implementere enn knapp som viste hvordan profilen din så ut for andre. Nå finnes det en knapp for nettopp det, slik at du kan enkelt se hvordan sikkerhetsendringene dine påvirker utseendet av profilen din for andre.

Kutter ut «Places»

I tillegg til sikkerhetsendringene ser det også ut som Facebook vil fjerne «Places». Denne funksjonen har latt brukere «sjekke inn» seg selv og andre på steder, slik at venner på Facebook kan se hvor i verden du befinner deg. Nå ser det imidlertid ut som tjenesten ikke var så vellykket som Facebook hadde håpet, og de vil nå heller integrere tjenesten i statusoppdateringer.

I skrivende stund har det ikke kommet noen oppdateringer av Facebook-applikasjonen på verken Android Market eller App Store, og får Facebook-side ser akkurat lik ut som før. Facebook sier imidlertid at endringene vil bli rullet ut litt av gangen, så endringene vil kanskje ikke tre i kraft for alle samtidlig.

Les også: Google+ får spilltjeneste

(Kilder: Business Insider, Ars Technica, Facebook)

Les også
Slik blir du klar for nye Facebook
Les også
– Facebook skal avsløre supernyhet
Les også
Endelig kan du sortere venner på Facebook
Les også
– Hjelp, jeg har for mange Facebook-venner
Les også
Facebook når ny milepæl
Les også
Omstridt nettprogram måtte stenge
Les også
Seks håpløse Facebook-tabber
Les også
Google Plus får spilltjeneste
Les også
Frykter Facebooks ansiktsgjenkjenning
Les også
Her er 10 triks i Google+
Les også
Nå kan du få betalt av Facebook
Les også
Slakter Facebooks nye chat
annonse