Til hovedinnhold

Slik blir fremtidens Mac

Apple avslørte i dag de første nyhetene om hva de vil gjøre med Mac neste år. Og de har ett overhengende mål for datamaskine sine: De skal bli mye mer som iPad.

Les også: Slik blir iPad når den kommer til Norge

Mange av nyhetene vil komme i sommer når Apple lanserer neste versjon av Mac OS X, som har fått navnet 10.7 "Lion". Men noen av nyhetene kommer allerede til årsskiftet.

Her er det Mac-eiere kan se frem til.

Kjøp programmer i egen butikk

Den kanskje største nyheten Apple kom med i dag er at de åpner en egen programvarebutikk for datamaskinene sine: Mac App Store. Målet er at det skal bli like enkelt å få tak i nye programmer til datamaskinen som det er å handle apps til iPad.

Butikken vil romme både programmer som koster penger og de som er gratis. Hver tittel blir kategorisert og presentert i lister. Brukere kan gi karakterer og skrive anmeldelser. Når du klikker på et program lastes det automatisk ned, installeres og legger seg i dokken din. På samme måte kan du oppdatere alle programmene dine med ett klikk.

Forretningsmodellen er den samme som på mobile App Store: Apple tar 30 prosent av omsetningen mens utviklere beholder de resterende 70 prosent. En bruker som har kjøpt et program kan bruke det på alle sine registrerte Mac-maskiner.

Konseptet med en programvarebutikk har blitt utforsket i enkelte Linux-distribusjoner, men det er nytt at en så stor aktør som Apple går inn og tar kontroll på distribusjonen av programvare. Om nok utviklere blir med på konseptet kan dette bety en helt ny inntektskilde for selskapet.

App Store for Mac skal åpne allerede om 90 dager, det vil si i midten av januar.

 

Slutt å tenke på lagring

En annen konvensjon Apple ønsker å ta med seg til datamaskinen, er at programmer startes og avsluttes uten at du tenker over det.

I neste versjon av Mac OS loves vi at dokumenter alltid skal lagres fortløpende mens du jobber med dem, slik at du ikke skal trenge å tenke på å lagre dem før du lukker maskinen.

Når du avslutter et program og senere starter det opp igjen, vil det huske hva du holdt på med, åpne dokumentene og og ta deg tilbake nøyaktig der du var.

 

Jobb i fullskjerm

I dag er det unntaket og ikke regelen at dataprogrammer kan kjøres i fullskjermsmodus. Dette mener Apple gjør at du ikke får en like omsluttende opplevelse som du får på en mobiltelefon.

I neste versjon av Mac OS X vil alle programmer starte i fullskjerm. Du stryker fingrene til siden for å bla fra program til program, eller i en annen retning for å ta deg tilbake til skrivebordet.

Nye Mac OS X vil også ha en forbedret versjon av funksjonen Exposé, der du kan se alle vinduene du har oppe på én gang. Vinduene vil nå sortere seg etter hvilket program de tilhører, og gjør det enkelt å hoppe frem og tilbake mellom de åpne programmene dine.

Apple har allerede begynt å vise hvordan fullskjerm kan fungere i iLife'11, som får en rekke nye moduser beregnet på å dekke hele skjermen. For eksempel kan du i bilderedigeringsprogrammet iPhoto fly rundt jorden i fullskjerm og zoome ned til land og byer for å se på bildene du har tatt. På samme måte foregår all redigering av bøker og bilder i fullskjerm, uten noen forstyrrelser fra operativsystemet rundt deg.

Les også: Dette er nytt i iLife'11

Bruk fingrene

Apple har allerede jobbet lenge med fingerstyring av de bærbare datamaskinene sine. På en MacBook kan du i dag bla opp, ned og sideslengs med to fingre, hoppe mellom bilder og eposter med tre fingre, hente frem skrivebordet med fire fingre, zoome med klyping og rotere med å vri fingrene. Men det stopper ikke der, lovet Steve Jobs oss på dagens pressekonferanse.

Nøyaktig hva som vil være nytt, har vi ikke fått vite noe særlig om. På demonstrasjonen fikk vi se at du kunne hoppe mellom vinduer og modusene i de nye iLife-programmene med å dra fingrene, men det er strengt tatt ikke noe nytt.

Det som imidlertid er klart, er at vi ikke kommer til å se noen Mac-er med berøringsfølsom skjerm, slik mange har spådd. Årsaken er at Apple mener at det ikke er ergonomisk nok å jobbe med en vertikal berøringsskjerm.

– Vi har prøvd og utforsket dette lenge. Men faktum er at etter litt tids bruk er du så trøtt i hånden at den holder på å falle av, sa Jobs til de fremmøtte journalistene.

Alle demonstrasjoner av "Lion" ble utført med en Magic Mouse og en Magic TrackPad, som tydeligvis er verktøyene Apple vil at du skal bruke mer i fremtiden.

Les også: Vi har testet Magic Trackpad

Minnedisker for alle pengene

Apple har et ønske om at datamaskiner skal skru seg på uten ventetid og reagere så øyeblikkelig som mulig, slik vi er vant til fra mobilene våre. Og i dag er det å lagre alt på maskinen på en Solid State Disk det nærmeste du kommer den opplevelsen.

Selskapet tilbyr allerede SSD som ekstratilbehør i alle sine maskiner med unntak av billigmaskinene MacBook og Mac Mini. Med splitter nye Macbook Air har de tatt det enda et skritt lenger, og ikke gjort det mulig å få den med en gammeldags mekanisk harddisk.

SSD er enn så lenge kostbart, men det er ventet at prisene kan halvere seg allerede på nyåret. Diskene er også ganske små, men vokser stadig i kapasitet, og er ventet å passere 500 GB om kort tid.

Kjøper du en ny Mac neste år er altså sjansen stor for at den rommer en SSD.

Du kan også sette inn SSD i din gamle maskin:
Slik får du raskere PC med SSD

annonse