Til hovedinnhold

Slapp nyheten i går kveld: Skal bygge prototype av supertoget – 1200 km/t

Pilotprosjekt av Hyperloop blir virkelighet.

Tore Meek, NTB Scanpix

Elon Musk, den eksentriske grunnleggeren og topplederen av både Tesla og SpaceX, har nettopp annonsert at han vil bygge en prototype av transportsystemet «Hyperloop».

Hyperloop har helt siden ideen først ble presentert for halvannet år siden blitt omtalt som en potensiell transportrevolusjon. Det hele kan minne om et lyntog, men det skal være langt raskere, mer stabilt og mer energieffektivt.

Ideen er mildt sagt ambisiøs, men den er samtidig såpass vill at den faktisk kan fungere. Med testprosjektet Musk nå har annonsert legger han til rette for at både selskaper og studenter kan utvikle konseptet hans videre.

Dette er Hyperloop

Elon Musks konsepttegning av en kapsel. Foto: Elon Musk

Hyperloop minner om et tog, men i motsetning til tradisjonelle tog er systemet bygget opp ved at «skinnene» er stålrør som står på påler over bakken, mens selve togsettet er kapsler som kan bære 28 mennesker. Disse kapslene skal kunne kjøre med en hastighet på hele 1223 kilometer i timen

Elon Musks konsepttegning av en kapsel. Foto: Elon Musk

I Musks opprinnelige konseptplaner foreslo han å opprette en Hyperloop-strekning mellom Los Angeles og San Fransisco, en strekning som kan ha 70 kapsler i kontinuerlig drift – og de skal ta av hvert halve minutt.

Foto: Elon Musk

For å skyve kapslene fremover med denne vanvittige hastigheten ligger det i planene at hver kapsel skal utstyres med luftkompressorer som skal suge inn luft fra fremsiden, og bruke dette lufttrykket til å skape en luftpute rundt kapselen i røret som den glir på med minimalt av friksjon.

Selve rørsystemet består av to rør – ett for hver retning – som er dekket av solcellepaneler for å levere energi til systemet. Ifølge Musk skal systemet passe best for byer som er snaut 1500 kilometer fra hverandre, da fly vil være mer effektivt på lengre avstander.

På slike lengder skal Hyperloop på strekningen mellom Los Angeles og San Francisco bare koste en tiendel av hva tradisjonell jernbane ville kostet.

Sikter høyt – og får det til

Foto: Elon Musk

Musk er kjent for å sikte meget høyt, og har gjentatte ganger vist at han faktisk er i stand til å gjennomføre selv de dristigste målene. Etter å ha solgt suksessen PayPal brukte han pengene til å satse på Tesla Motors – en satsnings som ligger an til å virkelig gi elbilen et gjennombrudd.

Foto: Elon Musk

Men det er ikke alt. Han ligger også an til å virkelig rokke med romfartsindustrien med det andre selskapet sitt, SpaceX. SpaceX skal bygge gjenbrukbare romraketter, noe de gjør ved å rett og slett bygge rakettdeler som kan lande igjen – på en flytende lekter i Atlanterhavet. I helgen gjorde selskapet sitt nyeste testforsøk, som nesten gikk bra.

Hyperloop er Musks tredje transportprosjekt, men da han kunngjorde konseptet gjorde han det samtidig klart at han selv ikke hadde tid til å gjennomføre det. Derfor slapp han alle planene sine i dette 57 sider lange dokumentet, slik at hvem som helst kunne prøve å videreutvikle ideen hans.

Han gjorde det imidlertid klart at det kunne være aktuelt for ham å bygge en prototype, rett og slett for tråkke opp stien for andre.

Piloten som i kveld ble annonsert vil trolig bli bygd i Texas, slik at studenter og selskaper kan teste egenlagde kapsler. Hvor lang og hvor omfattende testprosjektet vil bli er imidlertid ukjent.

Vi fant togene norske politikere drømmer om:
Norge snakker såvidt om supertog. Japan har hatt dem i 50 år » (Ekstra)

Hvorfor stopper alle togene i Norge av én signalfeil?
Dette er de fire hyppigste årsakene til at togtrafikken stopper opp »

annonse