OLED smadret QLED i britisk blindtest

Stakk av med 29 av 30 stemmer.

TV-produsentene kappes om å tilby oss det aller beste bildet, og da koker det ofte ned til hvilken skjermteknologi som benyttes. Skal vi da tro et knippe brukere av britiske AVForums er den nåværende OLED-teknologien overlegen.

I en blindtest med 30 deltakere var nemlig 29 enige om at OLED-modellen Philips 55POS9002 var å foretrekke. Sistemann slet med å bestemme seg og mente det stod uavgjort mellom Philipsen og konkurrenten Samsung med QLED-modellen QE55Q7F.

Testen ble satt opp av AVForums i samarbeid med Philips, men det ble passet på at produsenten ikke påvirket resultatet.

Begge de 55-tommers TV-ene – som også koster omtrent det samme – ble kjøpt inn nye fra en uavhengig forhandler og kalibrert av AVForums. Merkenavn og stativ ble dekket til slik at det ikke skulle være mulig å se hvilke TV-er som ble brukt.

Visningen ble holdt hos anerkjente BAFTA (British Academy of Film and Television Arts) i London, men med mange seter i bredden. For å minimere påvirkningen av innsynsvinkler ble derfor visningen gjort to ganger, der folk byttet plasser i mellomtiden.

Suverent best i blindtest

De tretti og formodentlig over gjennomsnittlig TV-interesserte forumbrukerne ble bedt om å gi mellom 0 og 100 poeng i underkategoriene kontrast, bevegelse, skarphet og farge, samt en poengsum for totalinntrykket.

Philips OLEDSamsun QLED
Farge9064
Kontrast9263
Bevegelse8374
Skarphet8963
Totalsum8966

OLED-en fra Philips stakk av med den høyeste poengsummen i samtlige kategorier. Det er altså liten tvil om at OLED har sine fordeler sett mot QLED, som i bunn og grunn er LED med tredjegenerasjons «kvanteprikker» – et slags filter bestående av bittesmå partikler som kan gi fra seg forskjellige farger avhengig av størrelse.

Les mer i vår analyse: OLED versus kvanteprikker »

Fikk du med deg Samsungs enorme QLED-monitor?
Klasker til med superbred 49-tommers spillskjerm >>>

(Kilde: Flatpanels.dk)

Les også
Kinesisk selskap har laget en «ekte» QLED-skjerm
Les også
Samsung QE65Q9F: Samsungs beste TV noensinne byr på ekstrem lysstyrke og krystallklart bilde
Les også
Hva blir den neste store TV-teknologien?
Les også
Dette er de aller beste TV-kjøpene du kan gjøre akkurat nå
Les også
Alt du trenger å vite om OLED-TV-ene
annonse