Til hovedinnhold

Neste generasjons 3D-printer er i salg

Koster like mye som en sentralt plassert leilighet i Oslo.

Stratasys

Den er kanskje ikke for hvermannsen, men den nyeste skriveren fra Stratasys er absolutt noe å drømme om. Med denne kan du nemlig skrive ut 3D-modeller i flere forskjellige materialer, og med flere forskjellige farger.

Stratasys er forøvrig ingen ukjent nykommer på 3D-skrivermarkedet, de er faktisk selskapet som står bak MakerBot-serien.

En solid skriver.Foto: Stratasys

Navnet er likevel ingen drøm, skriveren har det fantasifulle navnet Objet500 Connex3, og den er først og fremst beregnet brukt innen industridesign og produksjon. Slikt får dessverre negative følger for prisen.

Prises som en leilighet

Prisen er et nemlig hele 330 000 amerikanske dollar, og det før avgifter og slik kommer til i Norge. Det tilsvarer rundt to millioner kroner, eller det samme som du må ut med for en sentralt plassert leilighet i Oslo.

Heldigvis får du likevel ganske mye for pengene, totalt veier beistet 430 kilogram, og kabinettet med råmateriale veier inn på 76 kilogram i tom tilstand. I tillegg er det, enn så lenge, unikt at du kan få en skriver som blander materialer og farger på en slik måte.

Skriv ut ting med forskjellig farge og material.Foto: Stratasys

Skriveren blander farger som en 2D-skriver, og ved bruk av cyan, magenta og gul kan hundrevis av forskjellige farger bli skrevet ut. Dog skal det legges til at du er begrenset til ulike fargekart, slik at hver enkeltmodell maksimalt kan inneholde 46 farger.

Byr på hundrevis av komposittmaterialer

Grunnmaterialene som det kan skrives ut med er plast og gummi. Disse to kan også kombineres i større eller mindre grad, for å få ulike egenskaper med tanke på fleksibilitet, stivhet og grad av gjennomskinnelighet.

Du kan for eksempel skrive ut solbriller, der du enkelt ser gjennom glasset. Totalt sett får du tilgang på hundrevis av ulike komposittmaterialer.

Siden skriveren kan kombinere materialer og farger vil potensielle kjøpere spare mye tid ved at de slipper å kjøre modellen sin gjennom flere maskiner.

Vil du heller skrive ut noe matnyttig? Vi har smakt på 3D-skrevet godteri »

(Kilder: BBC og Stratasys)

annonse