Tek.no

Nyhet

To nye Chromeboxer kommer i vår

Kan friste med 4K-støtte og en vifteløs tilværelse.

9 Feb 2014 10:00

Googles nettrettede operativsystem Chrome OS har ikke akkurat fått noen «flying start», i hvert fall ikke her hjemme. Men det har ikke hindret PC-produsentene i å dytte ut datamaskiner i form av bærbare Chromebook-er, og nå sist «alt-i-ett»-modellen Chromebase.

Nå melder Hewlett-Packard om en ny Chrome-OS-maskin, og denne gangen er det en Chromebox – en stasjonær datamaskin presset inn i et lite kabinett. I tillegg har Asus for alvor trukket sløret fra sin Chromebox-satsning.

Forretninger og fornøyelser

HPs Chromebox har et utseende det ikke er noen grunn til å skamme seg over, og ser ut til å komme i flere forskjellige fargevarianter. Den skal etter planen slippes på markedet i løpet av våren, i hvert fall i USA, og skal visstnok passe like godt på kontoret som i et vanlig hjem. Den lille PC-en skal etter planen kunne ha en «Haswell» Intel Core i7 innabords for å støtte Googles videokonferansesystem med Full HD-oppløsning.

Av andre spesifikasjoner, er det klart at den vil ha fire USB 3.0-porter og videoutganger i form av både HDMI og DisplayPort. Dette betyr at en slik liten boks også lett kan finne veien til hjemmekontoret eller TV-stua.

Enn så lenge ser det også ut til at prispunktet ikke helt er satt, men med tanke på at prosessoren skal være av det mer potente slaget, vil den nok ligge litt over konkurrentene på dette området.

Vifteløs Asus

Det er ikke bare HP som har en Chromebox på gang, også Asus er som nevnt på banen. Deres lille boks har fått en startpris på 179 amerikanske dollar, og skal være tigjengelig fra mars måned – vel å merke i USA.

Grunnmodellen skal ha en «Haswell» Celeron 2955U på 1,4 GHz, 2 GB minne, 16 GB SSD, trådløst i form av 802.11n og Bluetooth 4.0, samt fire USB 3.0-porter og SD minnekortleser. Videoutgangene er de samme som på HP-modellen, altså HDMI og DisplayPort.

Asus' Chromebox med Celeron-prosessorer ser ut til å bli vifteløse, men den vil også komme med mer krefter innabords. Da ryktes det om nok en vifteløs versjon med Intel Core i3-prosessor, mens Chromebox med i7 trenger aktiv kjøling.

For HTPC-entusiaster kan da en slik sak med i3-prosessor se veldig interessant ut, siden Asus hevder at utgavene med Core i3 og Core i7 vil støtte neste generasjon TV-er og monitorer med 4K. Med tanke på at HPs modell ser ut til å ha de samme videoegenskapene, er det godt mulig at den også kan by på dette.

Bare husk at du ikke kan kjøre Windows på en slik boks – du er begrenset til Chrome OS eller Linux.

Populære «over there»

Satsingen på datamaskiner med Chrome OS skjer ikke uten grunn. Ved nyåret var det klart at Chromebook i 2013 stod for 21 prosent av det samlede antall solgte bærbare PC-er i USA.

Da er det ikke så merkelig at til og med Dell har kastet seg på den voksende Chrome OS-bølgen, og på den måten slår selskap med produsenter som Acer, Asus, HP, LG, Samsung og Toshiba.

Hvorvidt de nye Chromebox-modellene vil dukke opp her på berget er for tidlig å si. Men uten den samme populariteten Chrome OS har fått på den andre siden av dammen, må vi i hvert fall regne med at det vil ta litt mer tid.

Synes du smått er godt?
Hils på Intels sjarmtroll NUC >>>

Kilder: TechRadar, TechRadar

Les også
Toshiba lanserer sin første Chromebook i Norge
Les også
Chromebook tar av i USA
Les også
Dette er den første stasjonære Google-PC-en
Les også
Her er Dells første Chromebook
Les også
Google Chromecast: Googles vidunderpinne er årets enkleste kjøp
annonse