Tek.no

Nyhet

Intels nye brikkesett vist i det skjulte

3 Mar 2011 19:30

Hardware/Hannover: På Intels del av hovedkortmarkedet er vi nå inne i en ny generasjon med produkter, der prosessorene er flankert av brikkesettene H67 og P67. Trøbbel har det vært, absolutt alt av hovedkort på Sandy Brigde-plattformen ble tilbakekalt etter en at det ble oppdaget en feil på brikkesettet.

Feilen er nå rettet opp, og alle nye Sandy Bridge-hovedkort blir merket med "B3". Vi har tatt bilder av de fleste for et eget galleri, men blant det hele dukket noe nytt opp – brikkesettet Z68.

Det nye brikkesettet Z68 skal ikke "offisielt" lanseres av Intel før om rundt to måneder, men en rekke hovedkort er allerede produsert. Vi fant to, fra både ASRock og MSI.

Kort om Z68

Z68 er kort og greit et brikkesett som kombinerer flere fordeler fra både P67 og H67, det er en hybrid, og er definitivt noe du bør ha øynene åpne for om du er på jakt etter ny maskinvare.

Brikkesettet jobber fortsatt mot LGA 1155-sokkelen, så du kan fortsatt holde på din Sandy Bridge-prosessor. Spesifikasjonene for både skjermkortene og lagringen er de samme som for P67, noe som inkluderer SATA 6 Gbit/s.

Det som er hovedargumentet for Z68 er at det låner bildeutgangene du finner på H67-kortene, og slenger samtidig på entusiastegenskapene til P67. Det betyr at du kan utnytte den integrerte grafikk-biten du normalt bare ville fått på H67, samtidig som du kan klemme inn en av de kvasseste Sandy Bridge-prosessorene.

ASRock er med

ASRock starter ballet med hovedkortet de har gitt navnet "Z68 Extreme4". Kortet kommer med japanske kvalitetskondensatorer over hele fjøla, og et 8-faset strømsystem. De tre PCIe-sporene kan hver kjøre 16x individuelt, eller x16, x8 og x8.

Videre finner vi fire SATA 6 Gbit/s-porter, og like mange av USB 3.0-typen, der to faktisk er interne. Blant bildetilkoblingene har de dekket hele spekteret, her finner vi både VGA, DVI, HDMI og DisplayPort.

MSI fortsetter militær-kjøret

MSI har de siste årene brukt mye krefter på å få frem at enkeltkomponentene de har på produktene deres er av langt høyere kvalitet enn konkurrentene. Nå er faktisk flere av produktene deres på vei igjennom en flere måneder lang test som faktisk definerer at komponentene er sertifisert for bruk i militæret. Dette innebærer støttesting, raske svingninger i temperatur, støv og en rekke andre faktorer.

Uansett, et MSI hadde også et Z68-kort å vise frem, lastet med akkurat disse komponentene. Videre har de implementert overklokkingsverktøyet deres OC Genie og et THX-sertifisert lydkort. Videre er det verd å merke seg at kortet kan levere ekstra strøm via PCIe-kanalene, og at det er snakk om et 12-faset strømsystem totalt.

Hele 10 USB-porter er på plass, alle av 3.0-typen som naturlig nok er bakoverkombatible. Bare to SATA 6Gbit/s-porter er på plass, i tillegg to av eSATA-typen. Når det gjelder bildetilkoblingene finner vi både DVI og HDMI.

Pris og tilgjengelighet

Begge hovedkortene vil trolig bli tilgjengelig samtidig som Intel slipper selve brikkesettet, altså om et par måneder. Pris er noe som vil bli annonsert på det tidspunktet.

Vi er på Facebook!
Les også
Her er Force GT!
Les også
Zotac viser frem Multiview
Les også
Vi fikk prøve Radeon HD 6990
Les også
Patriot på SSD-kjøret
Les også
Lian Li viser frem godsakene
annonse

Les også