Alle Titan-skjermkort er helt identiske

Ikke engang egne klistremerker er lov.

Nvidias GeForce GTX Titan er her med brask og bram. Skjermkortene koster fra hele 7600 kroner, men da får du et brutalt beist av et skjermkort.

Klistremerker er forbudt

Dette er fra Gigabyte.
Slik ser MSIs variant ut.
.. som er veldig likt som det fra Asus.

En rekke produsenter, som Asus, MSI, Zotac og EVGA, har lansert sine varianter av skjermkortet det siste døgnet. Denne gangen er det noe som skurrer. Alle sammen er kliss like.

Nvidia har lagt strenge føringer på hva produsentene får lov til, og ikke engang et lite klistremerke med produsentnavn på skjermkortet er tillatt.

Bruk av alternative kjølere er strengt forbudt, og et egenutviklet kretskort er en utopi. Det er ingen offisiell forklaring på hvorfor det skal være et så strengt løp. Om vi skal tillate oss å spekulere litt i hvorfor de gjør det slik, er det slik at Nvidias egen kjøler alene er veldig god, og egenutvikling av kretskort er noe som gjøres i liten grad allerede.

Det partnerprodusentene derimot faktisk har lov til, er å legge ved valgfritt tilbehør, som spill, programvare og overganger. I tillegg kan selvfølgelig esken som skjermkortet kommer i, utformes akkurat som produsenten selv vil. Det eneste de kan gjøre med selve skjermkortet er å klistre på et serienummer, som viser tilbake til den respektive produsenten.

Spesialtilpasninger av GPU Boost 2.0 er også greit. Her har Nvidia gitt produsentpartnerne langt større friheter enn tidligere. Det gir entusiastene gode muligheter til å fikle med innstillinger, dersom de selv ønsker det.

To design

Det finnes kun to referansedesign på markedet. Den ene er basert på luftkjøling, mens den andre har vannkjøling. I løpet av lanseringsdagen ble en rekke luftkjølte Titan-kort lansert, men variantene med vannkjøling har latt vente på seg.

EVGA er likevel en av produsentene som kommer til å satse på vannkjølte Titan-kort. De har lagt ut to varianter, Titan SC Hydro Copper og en egen signaturversjon av dette kortet. Alt av spesifikasjoner er hemmeligholdt inntil videre, det eneste som er klart er at selve kjøleblokken kommer fra Swiftech.

Fritt frem for tredjepart

Selv om de ulike produsentene alle er forhindret fra å designe egne løsninger så finnes det en utvei. Ulike tredjepartsaktører kan nemlig gjøre som de vil. En av de første til å hoppe på denne ballen er EK Water Blocks, som har lansert en heldekkende vannkjølingsblokk for nettopp Titan.

Blokken passer Nvidias referansedesign, hvilket er den eneste designen som finnes, og dermed alt som er på markedet. I tillegg til selve grafikkprosessoren vil denne blokken også komme i direkte kontakt med både minnet og spenningsregulatorene. Opptil fire slike kjølere kan kobles sammen med en egen bro.

Titan yter som et beist:
Se mange bilder og lest vår test av Nvidia GeForce GTX Titan »

(Kilder: TechPowerUp, Nvidia)

Les også
Slipper SLI-bro med litt mer spennende design
Les også
Nvidias Titan-skjermkort slår allerede rekorder
Les også
Nvidia GeForce GTX Titan: GeForce GTX Titan er et brutalt skjermkort
annonse