Nyhet

18 teknologier som kan forsvinne

Vil de fremdeles være her om 20 år?

Side 1

Teknologi kommer og går, og dette er spesielt tydelig for forbrukerne. For noen år siden var det nesten ingen som brukte smarttelefoner, mens så å si alle har en i dag.

Vi har tidligere sett på 9 dingser som vi aldri vil glemme, men hvilke av de nåværende teknologiene må vanlige forbrukere muligens vinke farvel til i løpet av de neste 20 årene? Vi tar en titt.

Fasttelefonen

Foto: Frédéric Bisson / Flickr

Bruken av fasttelefon har vært nedgående lenge, og trenden ser ikke ut til å stoppe opp. I dag er det stort sett eldre og bedrifter som benytter seg av teknologien, men hos sistnevnte går det stadig mer og mer i videokonferanser via Skype og lignende.

Det kan likevel hende at visse institusjoner og virksomheter beholder fasttelefonen som et nødnett, i tilfelle katastrofen skulle inntreffe og slå ut mye av den trådløse kommunikasjonen.

Sør-Korea og Nord-Korea har for eksempel en direktelinje mellom myndighetene. Kjekt å ha i tilfelle de står på randen av en atomkrig.

Trådet Internett

Foto: David J. Fred / Wikimedia Commons

Internett som dukker opp via såkalte Ethernet-kabler lever fremdeles i beste velgående, men det er ikke til å stikke under stol at trådløst nettverk er trenden.

WiFi-nettverk er gjerne like enkle å sette opp som en trådet tilkobling, og hastigheten er like god. Ved siden av dette kommer mobile nett som 4G og framtidens 5G, som lover lynrask overføring når du er i farta.

Dedikerte kompakt- og videokameraer

Foto: Casio

I gamle dager var det gjerne sånn at du hadde én dings til hvert gjøremål. Med det voldsomme inntoget til smarttelefonene, ser vi en form for sammensmelting som først og fremst minner om en digital sveitserkniv.

Når du skulle ta uformelle bilder før, måtte du ha et kompaktkamera. Skulle du filme under ferien, måtte du ha et videokamera. I dag behøver du bare en smarttelefon, og den leverer i mange tilfeller like god ytelse som de dedikerte produktene.

Ved siden av å ta bilder, ser vi fram til å pusse tenna og barbere oss med framtidens smarttelefoner.

Datamaskiner med treg oppstart

Foto: Wikimedia Commons

Noen av oss (kremt) sitter fremdeles på operativsystemer som gode, gamle Windows XP. Ikke et vondt ord om denne traveren, men oppstarten er ikke akkurat noen Usain Bolt.

Oppstartstiden på nyere operativsystemer har blitt kuttet ned betraktelig, og denne utviklingen vil neppe stagnere. Framtidens datadingser vil kanskje ta under ett sekund å starte opp – hvis de blir skrudd av i det hele tatt.

Skrivebords-PC-er

Foto: Wikimedia Commons

Den tradisjonelle skrivebordsdatamaskinen har blitt spådd en uunngåelig død siden 1990-tallet, men holder fremdeles stand. Den vil antakelig holde ut også i framtiden, men i langt mindre grad for den jevne forbrukeren enn i dag.

Mens framtidens ungdommer sannsynligvis bruker mobile duppeditter til sine gjøremål, vil muligens bedrifter, industrier, grafikere og datanerder ha en eller annen form for skrivebords-PC tilgjengelig. Folk flest vil sannsynligvis ikke.

Vindubaserte operativsystemer

Foto: S_e_i / Flickr

Utbredelsen av smarttelefoner, nettbrett og bærbare PC-er med berøringsfølsomme skjermer gjør det nødvendig med et operativsystem som passer overens med fingerbevegelser, framfor en musepeker.

Selv om Microsofts operativsystem bokstavelig talt heter «vinduer», har den siste utgaven, Windows 8, vist oss hva vi har i vente med fliser og fingervennlige programmer, i stedet for de konvensjonelle vinduene. Også skrivebordsskjermer kommer i trykkfølsom variant, så det blir spennende å se hva som skjer.

Datamusen

Foto: Logitech

På samme måte som skrivebords-PC-en, står den trofaste følgesvennen datamusen i fare for å bli borte – til fordel for trykkskjermer. Andre teknologier som Microsofts Kinect eller ulike smart-TV-funksjoner, der du kan veive hånda for å navigere deg rundt på TV-skjermen, bidrar også til å gjøre musen overflødig.

Når det er sagt, er datamusen fremdeles et nyttig og presist verktøy. Sammen med sin partner tastaturet, vil musen antakelig bli faset ut gradvis og gjort om til sekundært tilbehør – og bli brukt i situasjoner der berøringsskjermer fremdeles kommer til kort.

Harddisken

Foto: Wikimedia Commons

Vår venn harddisken har båret tyngden av alle dokumentene, låtene, videoene og bildene våre på PC-en i årevis, men den gamle lagringskongen er under beleiring fra alle kanter.

Den mekaniske veteranen har først og fremst en rival i den flashminnebaserte SSD-en, som er kjappere og ikke har bevegelige deler (og dermed vil holde ut lenger). Ved siden av dette har vi mange mindre dingser i dag til vårt forbruk, som telefon og nettbrett, og til slutt har vi lagring i nettskyen. Den forbrukerorienterte harddisken har en tøff framtid i vente.

Faksmaskinen

Foto: Tuomas Luukkonen / Wikimedia Commons

Er det noen som fremdeles bruker faksmaskin, spør du kanskje. Hos mange bedrifter lever faksen videre, ettersom fysiske signaturer ennå er et urokkelig krav fra mange sjefer og ansvarlige.

Dette vil det bli en slutt på, ettersom elektroniske signaturer blir mer og mer akseptert. Videre går det an å signere digitalt på trykkskjermer, og reduseringen av fasttelefonlinjer vil også bety den endelige døden for faksen.

Så disse teknologiene kan forsvinne. Hvilke nye kommer til?
16 kommende teknologier som kan endre verden »

Bli med til neste side for å se flere potensielt utdøende teknologier »