Nyhet

Qualcomms nye prosessor er lynrask

Ytelsestester av nyeste generasjon Snapdragon har dukket opp.

HTC HD2 var den første telefonen på det norske markedet med Snapdragon-prosessor.

De færreste snakket om prosessorer og klokkehastigheter i mobil før 2010. Det gjorde Qualcomms Snapdragon-serie noe med. Siden den dukket opp har brikkeserien ligget i tet, eller nær teten, på ytelse. Ytelsestester viser at neste generasjon Snapdragon neppe blir noe unntak.

For tiden dukker Qualcomms prosessorer regelmessig opp i telefoner fra alle de store mobilprodusentene, unntatt Apple.

Les også: Test av HTC HD2

I dag er de fleste mobilbrikker på et eller annet vis basert på design og spesifikasjoner fra ARM. I siste og kommende generasjon Snapdragon har Qualcomm designet sine egne prosessorkjerner, men prosessorene har samme instruksjonssett som sine motstykker fra ARM. I praksis betyr det at de kan kjøre samme programvare og oppfører seg omtrent likt.

Etter oppkjøpet av Imageon, tidligere en underavdeling av ATI, har Qualcomm også sine egne grafikkprosessorer. Denne serien er kjent som Adreno.

Først med Krait og Adreno 225

Snapdragon S4 blir den første brikken som kjører Qualcomms nye Krait-prosessorer, sammen med nye Adreno 225. I fremtidige Qualcomm-brikker vil vi se inntil fire Krait-prosessorer sammen, og hastighetene er ventet å kunne gå opp i 2,5-2,7 GHz. I Snapdragon S4 er det imidlertid snakk om to prosessorkjerner ved 1,5 GHz.

NenaMark2 er en Android-applikasjon som ofte blir brukt for å teste nye telefoner og nettbrett. Applikasjonen laster opp resultatet fra testen og ytelsene blir rangert på nettsiden til utvikleren. Det er her den første testen av et Snapdragon S4-produkt har dukket opp.

Heftig testresultat

Testresultatene fra NenaMark2 vises i antall bilder per sekund, og testen er først og fremst en prøvelse for grafikkdelen av mobilbrikkene. Med en skår på 54,9 gjør Snapdragon S4 det dramatisk bedre enn de fleste andre mobilene på markedet.

Den teknologien som så langt har oppnådd best resultater er Samsungs Exynos-brikke, som står i Galaxy S II og Galaxy Note. I Galaxy Note kjører brikken ved litt høyere hastighet, men på grunn av lavere oppløst skjerm har Galaxy S II ledet feltet med en skår på 46,2. Høyere skjermoppløsning betyr at NenaMark må vise et mer detaljert bilde. Dermed blir det hardere for grafikkprosessoren å henge med.

Overtaket blir desto mer imponerende når det viser seg at enheten den nye Snapdragon-brikken er testet i har en skjerm med oppløsning på 1024 x 600 piksler, altså vesentlig høyere enn Galaxy S IIs 800 x 480 piksler.

Flere nye brikker på vei

For nettbrettene er det foreløpig Nvidias Tegra 3-brikker som leder. Det eneste produktet som foreløpig er i salg basert på plattformen er Asus Transformer Prime. Med en skår på 50,4 bilder i sekundet er dette også en veldig kraftig enhet. Her er også skjermoppløsningen enda høyere.

Asus Transformer Prime er først ut med Nvidia Tegra 3, et av mange spennende brikkesett i 2012.

Som nevnt har Nvidias nye Tegra 3-brikke allerede begynt å komme til markedet. Denne brikken skal inn i mobiltelefoner i løpet av kort tid. I tillegg er det knyttet store forventninger til nye brikker fra Samsung og Apple.

På årets CES-messe i Las Vegas fikk vi se på den første mobiltelefonen med Intels Medfield-brikke. Dette er en kompakt og strømgjerrig Atom-prosessor som i løpet av året sannsynligvis blir å se i flere modeller.

2012 blir med andre ord et spennende år på maskinvarefronten.

Les også: Testen av Asus Transformer Prime med Tegra 3

(Kilder: phonearena.com, gsmarena.com, nena.se)

Les også
Qualcomms inntjening går til himmels
Les også
Nå kommer superskjermene
annonse