Nyhet

Nederlendere står i kø for å flytte inn i 3D-printede hus

Skal stå klare i 2019.

I Nederland har et ganske uvanlig byggeprosjekt blitt påbegynt. Innen utgangen av 2019 skal det stå fem ferdige hus i en skog ved byen Eindhoven, alle bygd av en gigantisk 3D-printer. Det skriver The Guardian.

Boligene skal leies ut, og interessen for det minste av de fem husene - en to-roms-bolig - har allerede vært formidabel.

- Vi har fått søknader fra 20 familier bare en uke etter at vi la ut de første konseptbildene, forteller Rudy van Gurp, en av lederne i byggefirmaet Van Wijnen som står bak prosjektet.

Huset lengst til høyre er det minste av de fem, og er det første som skal stå klart i 2019.

Ikke alt kan 3D-skrives

Ytter- og innerveggene i huset lages ved hjelp av en diger datastyrt arm, som fordeler sement ut etter gitte mønstre. Metoden gjør det lett å lage kurvede og buede vegger, og å tilpasse seg miljøet rundt på en helt annen måte enn tradisjonelle byggemetoder kan.

Det første huset som blir bygget vil bare være på én etasje, mens det største (og siste) vil være på tre etasjer.

Selve 3D-skrivingen av husene skjer imidlertid på et annet sted enn der de skal stå når de er ferdige.

Veggene 3D-printes på et separat område, og fraktes deretter til byggeplassen.

Van Wijnen 3D-skriver «skallet» til husene på et separat område, og deretter flytter dem til sin endelige lokasjon når de er ferdig-printet. Fundamentet til alle husene vil også lages på tradisjonelt vis.

- Vi bruker bare 3D-skriving der hvor det gir en ekstra verdi, sier van Gurp.

Håper på fem prosent av markedet om fem år

Siden 3D-skrivere er så nøyaktige blir det lite overskuddsmateriale som går tapt.

Det skal være flere grunner til at de har valgt å lage 3D-skrevne hus fremfor mer tradisjonelle tre- eller mursteinshus. Den mest åpenbare er at det rett og slett er mangel på murere i Nederland:

- Vi mangler både murere og folk som jobber utendørs, og dette kan være en løsning. Etterhvert vil 3D-printing også være billigere enn tradisjonelle metoder, samtidig som det blir stadig dyrere å mure, sier van Gurp.

Byggefirmaet tror imidlertid ikke at dette kommer til å ta over for de tradisjonelle byggemetodene, men heller være et tredje alternativ, som kan ta fem prosent av markedet om fem år.

Finnes andre metoder

3D-skrevne hus har vært snakket om i mange år, og vi skrev om flere prosjekter allerede i 2012. De siste årene har det også dukket opp andre metoder for 3D-skrevne hus, slik som den robotprintede kommunalboligen, som skal være innflyttbar allerede neste måned.

Der er veggene laget av to ytterlag med polyuretan-skum og en kjerne av selvkomprimerende betong. Dette krever tilsynelatende både mer materiale, og siden alt lages «on-site» kan de ikke flyttes på etter at de er laget, slik Van Wijnen skal gjøre i Nederland.

Ville du bodd i et 3D-printet sementhus? Gi lyd fra deg i kommentarfeltet!

Lyst på din egen 3D-skriver? Vi testet en modell til bare 5000 kroner, og ble imponerte »

annonse