Tek.no

Nyhet

– Dette har vært de verste månedene jeg noensinne har opplevd

En preget Elon Musk beholder styrelederjobben hos Tesla etter investormøte.

Skjermdump/Tesla
6 Juni 2018 07:17

Tirsdag kveld norsk tid avholdt Tesla et møte for aksjonærer hvor blant annet den nye styresammensetningen ble kunngjort. Styrelederen selv, Elon Musk, stod i fare for å bli kastet, men under møtet ble det klart at Tesla-grunnleggeren fortsetter i rollen som styreleder i selskapet.

Det var imidlertid en følelsesmessig preget Musk som tok mikrofonen etter kunngjøringen, og tårene var ikke langt unna da han beskrev den siste tiden hos selskapet.

– Dette har vært de mest uutholdelige og j*vlige månedene jeg og mange hos Tesla trolig noensinne har opplevd, sa Musk under talen sin, men hastet med å legge til at selskapet er på rett spor.

Tesla har i lang tid slitt med å oppnå lønnsomhet, og har særlig den siste tiden mottatt mye kritikk for å ikke klare å møte produksjonsmålene for sin Model 3, som har flere hundre tusen forhåndsreservasjoner. Ifølge Musk begynner det imidlertid nå å se vesentlig lysere ut.

Skylder på feil bruk av automasjon

Tesla-sjefen opplyste at samtlige av Model 3-produksjonslinjene nå har demonstrert en kapasitet på 500 biler per dag, noe Musk indikerte at de hadde oppnådd allerede i midten av mai. Dette innebærer en ukentlig produksjon på 3500 biler, og ifølge Musk er det høyst sannsynlig at de vil komme opp i 5000 biler per uke innen utgangen av denne måneden, som var det opprinnelige produksjonsmålet.

Lucy Nicholson/AP Photo/NTB scanpix

Han pekte på at den store feilen som gjorde at Tesla har hengt etter med Model 3-produksjonen var å implementere automatisering på feil måte. Ifølge Musk satte de roboter til oppgaver som enklere kunne vært tatt hånd om av mennesker, mens menneskelige arbeidere tok på seg oppgaver som roboter er mer egnet til.

Dette skal selskapet altså nå være i ferd med å rette opp i, slik at ressursene benyttes mer effektivt.

Musk sier at selskapet regner med å snu tap til overskudd i både det tredje og fjerde kvartal i år, og at det ikke skal bli behov for å ta opp ytterligere gjeld i denne perioden. Hvorvidt dette vil skjer gjenstår selvsagt å se. Selskapet rapporterte et netto tap på 770 millioner dollar i det siste kvartalet i fjor, og et netto tap på 784 millioner dollar i det første kvartalet i år.

Når det gjelder fremtidige produkter fortalte Musk at deres kommende Model Y trolig vil bli avduket i mars neste år, noe som allerede har blitt antydet, og Tesla sikter seg inn på produksjonsstart av bilen i løpet av første halvdel av 2020.

Under styremøtet kunne Elon Musk også avsløre at de skal satse på det kinesiske markedet fremover, etter at landet nylig endret reglene for elbilselskaper.

Les også: Tesla utsetter Model 3-lanseringen i Europa til 2019 »

Les også
Grønt lys for Elon Musks futuristiske transport
Les også
Elon Musk kan bli kastet som styreformann i Tesla
Les også
Tesla-sjef Elon Musk ga verden et sjeldent innblikk i Model 3-produksjonslinja
Les også
– Så konkurs at du ikke kan tro det
Les også
Tesla satte Model 3-produksjonen på pause for å fikse problemer
annonse
Loading