Nyhet

Etterlyser bedre musikkløsninger

Underholdningsindustrien har den siste tiden gått til kraftig angrep mot ulovlig nedlastning av film og musikk. Flere land har innført strenge straffer og sensurert Internett for sine borgere som en følge av press fra underholdningsbransjen. Her i Norge etterlyser bransjen en høyere prioritering av brudd på opphavsretten fra politiets side. IKT-Norge er enige i at dette må prioriteres, men de ønsker samtidig at bransjen tar et tak selv og får på plass bedre løsninger for lovlig nedlastning av musikk.
Må gi kundene en merverdi
IKT-Norge mener dagens musikkløsninger langt fra er gode nok. De får støtte fra regjeringen i dette som i årets kulturbudskjett sier at musikkbransjen må jobbe for å få på plass bedre lovlige tjenester. I statsbudsjettet står det: "Like viktig er det at de lovlige alternativene på Internett styrkes og videreutvikles, slik at de representerer en merverdi for brukerne i forhold til det ulovlige materialet."
IKT-Norge er svært fornøyde med dette. De er helt enige med regjeringen om at lovlige løsninger for kjøp av musikk må bli bedre og mer attraktive for kundene.
- At regjeringen forlanger lovlige tjenester som stiller med merverdi, viser at at den tar overgangen til et digitalt samfunn på alvor. Dette er meget gledelig og vi ønsker å rose regjeringen for dette grepet, sier Torgeir Waterhouse, prosjektleder i IKT-Norge, ifølge pressemelding.
De ser frem til at musikkbransjen følger Regjeringens ønske og får på plass nye og bedre lovlige løsninger for nedlastning av musikk.


Prosjektleder i IKT-Norge, Torgeir Waterhouse, etterlyser bedre lovlige løsninger for nedlastning av musikk.
- Regjeringen må ta tak selv
Musikkbransjen selv ønsker derimot at regjeringen bør ta et større tak for å få bukt med ulovlig nedlastning. De mener at de lovlige alternativene for nedlastning som fins i dag er gode nok.
- Vi mener at det allerede per i dag er mange gode lovlige tjenester tilgjengelig, flere enn de fleste forbrukere har behov for, og at dette kun blir en vridning av diskusjonen. Det enkleste er tydeligvis å skylde på noen andre, og ikke ta tak selv. Det er naturligvis svært frustrerende at myndighetene ikke ser at det er deres ansvar å bidra til at vi faktisk skal kunne ha en reell mulighet til å ivareta våre rettigheter som vi har gjennom åndsverkloven i dag. Men når det er sagt så ser vi naturligvis veldig positivt på at blant annet både NRK (gjennom musikkarkivet.no) og platekompaniet nå lanserer nye digitale tjenester. Og enda flere tjenester er på trappene, opplyser sjef hos IFPI - Norsk Platebransje, Marte Thorsby, til Teknofil.


Marte Thorsby fra IFPI mener dagens løsninger dekker brukernes behov.
Forhatt kopisperre?
Et av problemene mange møter på når de kjøper musikk lovlig over nett er kopisperrene (DRM) som følger med musikken. Disse sperrene er lagt inn for å beskytte musikken for ulovlig kopiering, men medfører samtidig problemer for brukeren som kan oppleve det vanskelig a benytte seg av varen de har kjøpt. Da Teknofil testet musikktjenester var dette et av de aspektene som trakk mest ned. Å fjerne kopisperren fra den musikken som kjøpes lovlig vil utvilsomt gi en økt brukervennlighet og en merverdi for kundene.
IFPI ser at flere og flere velger å legge ut musikken uten sperrer, men de er derimot ikke enige i at dette nødvendigvis er løsningen på piratproblemet.
- Det finnes ikke noe felles bransjesvar på DRM-spørsmålet, og det er opp til hvert enkelt selskap om de ønsker å benytte DRM på sine utgivelser. Men tendensen er vel at flere og flere går bort fra DRM, og jeg blir ikke overrasket om fremtiden blir mer og mer DRM-fri. Men også når det gjelder DRM så er det noen få som lager et stort nummer ut av at DRM er et stort problem, mens mange ”vanlige” musikkbrukere ikke opplever DRM som et problem, forklarer Thorsby.
Musikken må kunne brukes
Heller ikke IKT-Norge mener fjerning av DRM vil løse problemet, men de mener DRM som låser musikken til et spesielt format for avspilling er et stort problem.
- For noen er DRM helt greit, selv om statistikken viser at musikk uten DRM selger bedre. Men det som er enda viktigere er at musikken du kjøper er kompatibel med flere formater. For kundene er det viktig at de skal kunne spille av musikken på de enhetene de selv måtte ønske, sier Waterhouse til Teknofil.
Et eksempel på dette er musikk som kjøpes gjennom Apples Itunes. Forbrukerombudet har nylig klagd inn selskapet for Markedsrådet for at musikken som selges gjennom Itunes Store skal bli mer brukervennlig.

Les også
Cdon dropper kopisperrer
Les også
Apple trosser Forbrukerombudet
Les også
Nettfilmleverandørene svarer
Les også
Hvorfor får ikke du se film via nett?
Les også
Musikken må sprenge grenser
Les også
Fremtidens musikkløsning lansert
Les også
Pirater slipper unna
Les også
NRK i piratland
annonse