Internett-grunnlegger: – Personvern på nett er «unormalt»
Vint Cerf tar bladet fra munnen.
Nå som store deler av verden er koblet på Internett, mye for å benytte seg av sosiale medier som Facebook, er debatten omkring privatliv og personvern en vedvarende del av den datateknologiske diskursen.
For å imøtekomme bekymrede forbrukere finnes det nå en rekke måter å øke nett-anonymiteten på, og en de store IT-aktørene selv, Google, har tidligere innrømmet at Internett skulle hatt en «knapp» for permanent sletting av innhold.
Nå slår imidlertid en annen prominent skikkelse litt tilbake mot de stadig økende kravene til privatliv og personvern, som nettstedet BGR rapporterer.
Blir vanskeligere å ivareta
Personen det dreier seg om er Vint Cerf, som var en sentral person i utviklingen av Internett på begynnelsen av 80-tallet.
Under en paneldebatt i regi av den amerikanske handelskommisjonen nylig uttalte Cerf at i lys av den teknologiske utviklingen blir det stadig vanskeligere å ivareta personvernet fullstendig, og at personvern i dag delvis kan regnes som «unormalt».
Cerf sa at utviklingen går så raskt at man ennå ikke kjenner det fulle omfanget av utfordringene personvernet står overfor, og selv tror han ikke engang han ville vært i stand til å programmere gode personvernbeskyttelser for dagens forbrukere.
Mener forbrukernes adferd er skadelig
Internett-medgrunnleggeren legger litt av skylden på forbrukere selv og måten de bruker Internett på, noe som også gjør det vanskelig å ivareta personvern.
– Vår sosiale adferd er skadelig for personvernet. Teknologien har gått forbi vårt sosiale intellekt, sa Cerf under paneldebatten.
Vint Cerf var en av dem som designet og utviklet TCP/IP-protokollen som hele Internett nå bruker. Han startet karrieren sin i IBM og ble ansatt i Google i 2005, hvor han bidrar i arbeidet med å utvikle nye arkitekturer og systemer for Internett. I mars ble Cerf og fire andre hedret med en britisk pris for sitt innflytelsesrike arbeid.
Cerf har rett i at utviklingen har gått raskt: Slik ble Internett «allemannseie» »
(Kilde: BGR)