Til hovedinnhold

– Det er ikke mobilstrålingen som gjør deg varm på øret

Post- og teletilsynet har laget brosjyre for å informere om stråling fra elektronisk utstyr.

Denne saken er første gang publisert i juni 2013.

Selv om det meste av forskning slår fast at stråling fra mobiltelefoner og annet elektronisk utstyr etter alt å dømme er ufarlig, er mange likevel usikre på hvor farlig dette egentlig er.

Usikker? Her kan du selv sjekke hvor mye din mobil stråler

Brosjyren om mobilstråling kan lastes ned gratis fra Post- og teletilsynets nettsider.

I vår gikk Regjeringen med helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) ut og uttalte til Stavanger Aftenblad at plagene til de som kaller seg el-overfølsomme må skyldes noe annet enn stråling, etter å ha gått gjennom konklusjonene fra et ekspertutvalg som ble nedsatt av regjeringen i 2009. Foreningen for eloverfølsomme (FELO) hevdet at utvalgets rapport var full av feil, og lagde en alternativ rapport med motsatt konklusjon.

All usikkerheten og alle mytene rundt mobilstråling har nå fått Post- og teletilsynet og Statens Strålevern til å lage en brosjyre for å informere om hva stråling fra elektronisk kommunikasjon innebærer.

Derfor blir du varm på øret

– Blir du varm på øret når du bruker mobilen, kommer det ikke av stråling, men av varme fra batteriet og elektronikken i telefonen, slås det fast i brosjyren.

Post- og teletilsynet måler stråling fra elektronisk utstyr, mens Statens strålevern støtter seg til måleresultatene og gir helseråd.

– Det er strenge grenseverdier for hvor mye stråling trådløst utstyr kan gi ifra seg. Disse grensene er anerkjent av Verdens helseorganisasjon, og norske myndigheter følger disse rådene, skriver Post- og teletilsynet i en pressemelding.

Brøkdeler av grenseverdiene

I brosjyren går det frem at en mobilbasestasjon som står 50 meter unna "stråler" med en effekt som tilsvarer 5 promille (tusendeler) av grenseverdien – det vil si de øvre verdiene som er satt av den internasjonale strålevernorganisasjonen, og som igjen er anerkjent av Verdens helseorganisasjon. En mobiltelefon som holdes mot hodet leverer 10-95 prosent av grenseverdien.

Artikkelen fortsetter under tabellen.

Det betyr at når noen er redd for strålingen fra basestasjoner, er denne faktisk ganske ubetydelig i forhold til strålingen fra en mobiltelefon som sender med full effekt.

– Det er en fordel at det ikke er langt til nærmeste basestasjon, fordi det sikrer både god dekning og mindre stråling når du bruker mobilen, heter det i brosjyren. Årsaken er at telefonen ikke trenger å sende med full effekt når det er kort avstand til basestasjonen.

Alle telefoner som selges i Norge skal være tydelig merket med såkalt SAR-verdi, som viser hvordan kroppen absorberer energi fra et elektromagnetisk felt.

Du finner brosjyren om mobilstråling hos Post- og teletilsynet

Fortsatt usikker?
Her kan du selv sjekke hvor mye din mobil stråler

Få også med deg Norges største test av mobilt bredbånd:
Her får du raskest 4G-surfing med mobilen »

Les også
Stor undersøkelse: Ikke kreft av mobil
Les også
Disse mobilene stråler mest
Les også
– Det er ikke mobilstrålingen som gjør deg varm på øret
Les også
Toppmodellene har de dårligste antennene
Les også
Ingen klarer å kjenne mobilstråling
Les også
– Ingen helserisiko kan påvises
Les også
Pong iPhone- og iPad-deksler: – Bedre dekning og mindre stråling
Les også
Vil ha bedre dekning – men ingen basestasjoner
Les også
Derfor frykter nordmenn mobilstråling
Les også
– Ingen bevis for skadelig mobilstråling
Les også
– Ingen tvil om helseplager av stråling
Les også
– Gro har gjort nordmenn reddere for stråling
annonse