Til hovedinnhold

Derfor har Facebook kjøpt titusener av Blu-ray-plater

Har laget en ny løsning for langtidslagring av data.

Facebook

Nettkjempen Facebook har et massivt behov for å lagre data. Over 1,1 milliarder aktive brukere fylte i 2012 selskapets servere med 500 terabyte data, og hver eneste halvtime må selskapet sirkulere og behandle rundt 100 terabyte. Dette er massive mengder.

Men ikke alle disse dataene må Facebook ha øyeblikkelig tilgang til. Det har et enormt hvelv av informasjon som nesten aldri blir etterspurt, eller informasjon som er en ren backup av det som ligger på hovedserverne. Dataene må bevares for fremtiden, men sannsynligheten for at man har stort bruk for dem daglig er liten.

Slik data er det vanlig å putte i et «kaldt lager», en lagringsplass som er tilgjengelig men ikke aktiv. Facebook har nå utviklet en ny prototype på et slikt lager, i form av et drøyt to meter høyt skap fylt av 10 000 Blu-ray-plater, med en samlet kapasitet på én petabyte.

Se bildene fra innsiden av Facebooks servermekka »

Tilgjengelig for alle

Blu-ray-plater er ett av flere medier som egner seg til slik langtidslagring, hovedsaklig fordi platene er kostnadseffektive, energieffektive og raske nok. Facebook hevder de vil spare 50 prosent i kroner og øre, samt 80 prosent energi, sammenlignet med vanlig harddisk-basert lagring.

Løsningen skal gjøres tilgjengelig for alle og enhver som ønsker å ta den i bruk gjennom selskapets Open Compute Project. Facebook lager mye av sitt eget serversystem helt selv, og de frigir tegningene for mer eller mindre fritt bruk. Selve prosjektet setter en rekke standarder for samtlige komponenter i en serverpark, slik at utstyret skal lages uten noe ekstra dill-dall.

Dill-dall er i dette tilfellet ekstra biter med metall, plast og andre ting på komponentene som rett og slett ikke er nødvendig for Facebooks bruk. Selskapet skal ha spart store summer på denne løsningen, sammenlignet med tradisjonelt serverutstyr.

En prototype av den nye Blu-Ray-lagringen skal allerede ha blitt tatt i bruk, i form av en løsning med en totalt kapasitet på 30 petabyte. Planen er å utvide til 150 petabyte i løpet av de neste månedene, skriver GigaOm.

Se video av løsningen under.

Bli med inn i et toppmoderne norsk datasenter:
Se den imponerende infrastrukturen som ligger bak »

Innlegg av Facebook Engineering.

(Kilde: Techspot, GigaOm, Facebook)

annonse