Tek.no

Nyhet

Vil dyrke treverk som er like hardt som stål

En revolusjon innen konstruksjonsmaterialer kan være like rundt hjørnet.

Shutterstock.
20 Des 2013 11:00

Hadde du trodd den personen som kom bort til deg og sa at han kunne dyrke ståltrær? Eller i det minste trær som var like stive som stål? Sannsynligvis ikke. Men det er nettopp denne muligheten som er i ferd med å åpne seg nå.

Et forskerteam ved Purdue University i Indiana, USA, har nettopp funnet ut at treverk – og for øvrig alt plantemateriale – har samme stivhet som stål. Så hvorfor i all verden brekker du ikke samtlige tenner hver gang du setter dem i en gulrot? Svaret er såre enkelt: fordi denne stivheten ligger i plantenes nanokrystaller, altså de minste bestanddelene av planten.

Avgjøres av organiseringen

Både stål og plantenanokrystaller har en stivhet på 206 gigapascal, men måten nanokrystallene er satt sammen på avgjør stivheten. Derfor gjenstår det altså litt forskning på hvordan man kan få noe til å vokse slik at disse nanokrystallene organiserer seg optimalt.

Om forskerne gjennomfører dette og faktisk greier å strukturere planter slik, vil det revolusjonere byggeindustrien. Plutselig ville man kunne ha dyrket frem stålbjelker til store bygg og hatt en nær sagt uendelig kilde til et materiale som har mange bruksområder. Men, vi ser nok ikke denne løsningen de aller nærmeste årene.

Det er ikke bare Purdue University som setter byggeindustri og planter sammen.
Les mer om fremtidens skyskraper her! »

(Kilde: Dvice, Purdue University)

Les også
Er dette fremtidens skyskraper?
annonse

Les også