Til hovedinnhold

- Du trenger ikke antivirus

"Slå på og oppdater antivirus" er ett av de viktigste tipsene sikkerhetsekspertene fremmer for at folk skal slippe virus og skadelig programvare på sine maskiner. Google lover at dette blir en saga blott i deres nye operativsystem.

Kast vekk antivirusprogrammet

Det er ikke lenge siden Google annonserte at de vil lansere et eget operativsystem om ikke lenge. Operativsystemet, med navnet Google Chrome OS, vil basere seg på Linux og selskapet har allerede avtaler på plass med flere maskinprodusenter for å få spredd den nye løsningen. Ikke overraskende blir dette av mange ansett som en stor trussel mot Microsofts hegemoni på PC-markedet. Når en aktør som Google går inn for noe får det mye oppmerksomhet og resultatet kan bli svært bra. Microsoft har på sin side valgt å fnyse av Googles planer når de står i offentlighetens lys. Googles siste utspill bør likevel få Microsoft og andre til å heve på øyenbrynene.
Google har nå nemlig gått ut og oppdatert sin blogg angående det nye operativsystemet. I oppdateringen påstår de systemets sikkerhet vil sørge for at brukeren ikke behøver bry seg om antivirus og sikkerhetsoppdateringer.
- Slik vi gjorde med Google Chrome nettleseren så vil vi gå helt til grunnivå og redesigne den underliggende arkitekturen for sikkerheten i operativsystemet. Dette betyr at brukere ikke vil trenge bry seg om virus, skadelig programvare eller sikkerhetsoppdateringer. Det vil bare fungere, skriver Google på sin blogg.


Ikke overraskende reagerer mange på påstanden. Det er ingen hemmelighet sikkerhetstruslene mot datamaskiner og annen maskinvare har økt eksplosivt de siste årene. Å lage et system hvor brukerne ikke trenger bry seg om dette kan virke som en umulig oppgave. Nettsiden The Register kan ikke dy seg for å harselere med Googles påstand og i en syrlig kommentar samenligner de Googles siste løfte som å love en slutt på verdens sultproblemer og at England vinner The Ashes, et tradisjonellt cricketoppgjør mellom England og Australia hvor sistnevnte har vunnet åtte av ti ganger de siste årene.

Vil uansett ha sårbare programmer

Det er ikke bare The Register som reagerer på Googles utspill. Også hos Norsk Senter for Informasjonssikring (NORSIS) vekker utspillet overraskelse.

- Dette er jo sprekt sagt, men nå kjenner ikke jeg til hvordan Googles operativsystem er utviklet. Uansett vil det jo lastes ned andre programmer og drivere som vil være sårbare, og disse må jo brukerne oppdatere, påpeker seniorrådgiver Tone Hoddø Baksås til Teknofil.

Selv ville hun ikke stolt blindt på Google, men passet på både antivirus og oppdateringer.

Er Mac virusfri?

Google alene om å fremme denne påstanden. Også Mac- og Unix-brukere har lenge påstått at de systemene de bruker er virus-frie. Også dette er en sannhet med modifikasjoner ifølge Baksås.

- Dette er en stadig diskusjon og handler i stor grad om minste motstands vei. Fordi Windows er mest utbrett har også dette operativsystemet tradisjonelt vært hovedmålet for hackere og de som tar i bruk ondsinnet programvare. Men de utvikler samtidig stadig nye metoder, og uansett så må en også passe på programmer en laster ned til Mac- og Unix-maskiner. Jeg anbefaler alle å ha både antivirus og oppdateringer på plass, forteller hun.

Etter Googles utspill vil det nok muligens startes et kappløp om å være først ute med å finne en svakhet i deres system når det blir lansert. Det i seg selv er nok en god grunn til å uansett legge inn et antivirusprogram for sikkerhetens skyld.

annonse