Til hovedinnhold

De kuleste mobilene fra CES

Selv om mobilverdenes store happening - mobilmessen Mobile World Congress - bare er en måned unna, benyttet likevel noen av produsentene sjansen og viste fram nye produkter under CES-messen i Las Vegas. Vi har trukket fram våre favoritter.

Palm Pre


Etter å ha ligget med brukket rygg ser Palm ut til å ta et gigantisk steg opp av graven med sin nye mobil Palm Pre. Inspirasjonen til Palm Pre er ikke uventet hentet fra Apple og deres Iphone 3G. I motsetning til Iphone har imidlertid Palm Pre også innebygd tastatur, og har en trykksensitive sone som også fungerer under skjermen.
Palm Pre kan ellers skilte medtrådløs nettverksstøtte (802.11 b/g), Bluetooth, innebygd GPS, åtte gigabyte minne, tre megapiksels kamera med blitz og en 3,1 tommers skjerm med 320 x 480 punkter.

Her kan du lese hele saken om Palms comeback.

Sony Ericsson C510 og W508

C510 skal være den rimeligste Cybershot-modellen fra svensk-japanerne hittil. Den har ”bare” 3,2 megapiksler kamera, men inneholder en rekke smarte kamerafunksjoner. Blant annet er dette den første Sony Ericsson-mobilen med smilegjenkjenning. Vi har sett denne teknologien på konkurrerende produkter, og om kort tid vil den også komme som en oppdatering til toppmodellen Sony Ericsson C905, som kom på markedet i november.

Listen over funksjoner på C510 er lengre enn man kanskje hadde forventet av en mobiltelefon som er ment for massemarkedet. På kamerasiden dreier det seg om følgende:

 • 3,2 megapiksler bildeoppløsning
 • Autofokus
 • 3,2x digital zoom (reduserer bildekvaliteten betraktelig)
 • Smilesensor på lukkeren
 • Ansiktsgjenkjenning (Den ser at noe er et ansikt, den gjenkjenner ikke selve ansiktet)
 • Fotofiks
 • Fotolys
 • Videolys
 • Bildeblogging
 • Videoblogging
 • Videoopptak
 • Geotagging (Basert på nærmeste antenne i mobilnettet, ikke GPS)

Ellers er det meste slik vi kjenner det fra andre Sony Ericsson-mobiler. I korte trekk handler det om at den har bevegelsessensor, FM-radio og Turbo-3G. Den mangler GPS, og vi savner en skikkelig blits.


Men det C502 mangler i særpreg tar Sony Ericsson igjen på Walkman-mobilen W508. Med plastdeksler i til dels psykedeliske farger skiller den seg fra tidligere modeller i serien.
W508 kommer i fargene grå eller hvit. Sammen med den grå telefonen får du et ekstra deksel i ”fargen” solrik oransje, arkitektonisk lilla, mystisk graffiti eller skog-grønn. Til den hvite versjonen kan du velge mellom dekslene midtsommer, sprutet kunst, radialblå eller street-hip-hop.
Menyene i de to telefonene er relativt like, men i W508 er det selvsagt lagt større fokus på musikkspilleren enn på kameraet. Her er det også et 3,2 megapiksler kamera og bloggefunksjoner for bilde- og videoblogging, men modellen mangler fotolys og funksjoner for gjenkjenning av ansikter og smil. Begge disse modellene leveres med 1 GB minnekort, og skal komme i salg i løpet av Q2.
Her kan du lese hele vår sak om W508 og C510, og om flere nyheter fra Sony Ericsson.

Mobinnova Ice


Det relativt ukjente – for oss nordmenn – selskapet Mobinnova viste fram sin nye mobil på en av Microsofts stander. Modellen har fått navnet Mobinnova ICE, og har fått Sony Ericsson som kunde for selskapets Windows Mobile-telefoner.
Dere Ice-modell har en tre-tommers trykkfølsom skjerm, kjører Windows Mobile 6.1 Professional med en 528 Mhz Qualcomm 7201A-prosessor. Mobilen har innebygd GPS, 3G, Bluetooth, trådløst nettverk, radio, akselerometer, et tre megapikslers kamera og TV-ut.
Skjermen har en oppløsning på 240x400 piksler, og vibrerer når du trykker på den.

Blackberry Curve

Også Blackberry kom med en ny model på CES - Blackberry Curve 8900. Telefonen har fått GPS, trådløs nettverksstøtte, Bluetooth 2,0 med stereolyd og et kamera med 3,2 megapiksler. I tillegg kommer mobilen med ferdig opplastede Blackberry Maps.

Den 2,4 tommer store skjermen har en oppløsning på 480 x 360 piksler, men du må nøye deg med Edge-hastigheter for å surfe på Curve 8900.

Motorola Motosurf A3100

Motorolas mobildivisjon har vært kalt død og nedlagt opp til flere ganger, men nå viser selskapet fram en ny telefon. A3100 er en trykkfølsom mobil som kjører på Windows Mobile-plattformen.

Du kan selv bestemme hva som skal ligge på oppstartsskjermen, og A3100 har både trådløst nettverk og turbo-3G-støtte, et tre megapikslers kamera, stereo Bluetooth og kjører på en Qualcomm MSM7201A 528 Mhz prosessor.

Nokia 1006


Finnene ser ut til å spare på kruttet fram mot den store mobilmessen Mobile World Congress i februar, og lanserte bare én modell under CES i år. Nokia 1006 kommer neppe på det norske markedet, og er en av selskapets enkleste modeller.
1006 er beregnet på det amerikanske markedet, og kjører på Symbian Series 40-plattformen. Skjermen er kun på 128 x 160 piksler, og det ser ikke ut til at Nokia har fått plass til et kamera i mobilen. 1006 kommer i fargene rød, blå og sølv.

Samsung Show

Samsung viste fram en telefon som foreløpig kun er tilgjengelig i Korea, men som har en projektor innebygd.

Brukergrensesnittet skal være det samme som i selskapets Touchwiz-modell, så her snakker vi om en trykkfølsom telefon.

Du kan projisere bilder og film i fem ulike modi:

 • File Viewer viser deg filer i storformat.
 • Album gir deg bildekarusell for foto.
 • Story Telling er beregnet på animert film.
 • TV for – naturlig nok – TV-sendinger.
 • Flashlight som bare er en lommelyktfunksjon.
Mer om
annonse