Til hovedinnhold

Bør du handle før du reiser?

Noe av det morsomste vi nordmenn vet når vi skal ut å fly er å gå amok i tax-free-butikken. Spesielt er det billig alkohol, tobakk og sminke det går i, men du kan også få gode priser på elektroniske artikler i tax-free-butikkene. Men om du sparer noe avhenger helt av hvor du flyr hen.

Langt mellom gode tilbud

Det er nemlig langt mellom de store tilbudene i butikkene på flyplassene sammenlignet med prisene du finner i norske butikker. En sjekk av butikkene på Schiphol i Nederland, Frankfurt flyplass i Tyskland, Roma i Italia, Heathrow i England og vår egen Gardermoen viser at du ofte risikerer å betale mer for varene her enn om du bestiller de på nett. Noen kupp kan du likevel gjøre om du sjekker litt ut på forhånd.


Å få oversikt over utvalget i elektrobutikkene hos de forskjellige flyplassene er derimot ikke helt enkelt. I Storbritannia er det butikkjeden Dixons som har dominans og på deres nettsider taxfreedixons.co.uk finner du god oversikt over både utvalg og priser. Deres utvalg varierer derimot noe fra det vi finner hos de andre flyplassene. Her er det butikkjeden Capi som styrer, og på deres nettsider finner en kun noen få utvalgte produkter. Prisene på disse gir likevel et innblikk i hva du kan forvente deg når du legger ut på reise.

Seks produkter

I vårt produktutvalg har vi sett spesielt på seks forskjellige produkter som de fleste av butikkene har inne. Disse er TomTom XL GPS med europakart, iPod Nano MP3-spiller med 16GB, Canon Ixus 100is kompaktkamera med 12 megapiksler, Sony DCR-SX30 videokamera med lagring på minnekort, Nintendo DSi bærbar spillkonsoll og Playstation Portable 3000 bærbar spillkonsoll.
Dette er produkter som alle kan både komme godt med på ferien og også når du en gang kommer hjem igjen. Men bør du kjøpe de før eller underveis i ferien? Her kan du se vår fulle prisoversikt:
Priser er omregnet fra britiske pund og euro til norske kroner via Aftenpostens valutakalkulator.

Flyplass:TomTom XLiPod NanoCanon IxusSony DCR-SX30Nintendo DSiPSP 3000
Schiphol:1622,-1440,-1893,-2256,-1540,-1540,-
Heathrow:1371,-1360,-N/AN/AN/AN/A
Frankfurt:2075,-1712,-2165,-2528,-1631,-1721,-
Roma:1984,-1140,-2165,-2528,-1712,-1622,-
Gardermoen:1799,-1599,-2199,-2499,-N/AN/A
Nettbutikk:1698,-1395,-1935,-2369,-1559,-1895,-

Norske butikker kan konkurrere på pris

Ut fra denne oversikten kommer det tydelig frem at norske nettbutikker sjeldent kommer ut som dyrest til sammenligning med flyplassenes butikker når det kommer til pris. Tvert i mot ligger for eksempel prisene på TomToms GPS langt høyere i Frankfurt enn det du må betale hos norske Multicom for samme utstyr. Om du reiser gjennom Tyskland og ønsker GPS lønner det seg altså å vente til du er tilbake i Norge igjen. Skal du derimot innom Schiphol i Nederland kan du fort tjene noen kroner. Det er ikke alltid mye, men om du er ute etter en PSP 3000 kan du spare rundt 350 kroner på å kjøpe denne på flyplassen heller enn i Norge.

Skal du derimot ut av landet og har god tid på Gardermoen er det ingen grunn til å utsette handelen før du reiser. Bortsett fra de varene Gardermoens butikk ikke har er det ingen produkter som du finner billigere her enn i en normal nettbutikk. Ved kjøp i nettbutikk må du riktignok også beregne frakt, men prisen blir ofte billigere her uansett.

Billig på Heathrow

Dessverre er det vanskelig å sammenligne Heathrow med de andre butikkene på grunn av vareutvalget. Men om du skal innom her bør du absolutt sjekke ut Dixons nettsider. Her annonseres nemlig kompaktkameraet Casio Exilim S12 til 1555 kroner. I norske butikker ligger dette kameraet på 1927 kroner. Og speilreflekskameraet Canon 500D med linse får du her til 6122. I norske nettbutikker må du ut med over 7000 kroner for dette kameraet med linse.

Her er det altså gode penger å spare om du er oppmerksom og planlegger litt i forkant.

Husk på tollgrensen

Derimot kan det hende handelen ikke blir like moro når du kommer tilbake til Norge. Å bli stoppet i tollen er aldri gøy, spesielt ikke når du må betale ekstra for din nyinnkjøpte elektronikk. Tollvesenet har satt et maksimalbeløp på 6000 kroner for varer du kan ta inn tollfritt om du er ute av Norge i 24 timer. Om du er ute kortere halveres dette beløpet. Om du har varer som går over dette beløpet, kan handelen fort bli dyr.

Det kan samtidig være greit å ikke satse på å gjøre storhandelen mens du er i transit. Flyruter kan bli forsinket, og du må fort si farvel til drømmen om det perfekte kjøpet.

God tur!

Mer om
annonse