Nyhet

Kodak selger, sliter, roter og lanserer

Lanserer ny teknologi, selger unna bildesensoravdelingen og flyr sjefene rundt i privatjet.

Før var de en ubestridt kjempe innen fotobransjen, men den siste tiden har det gått nedover for Kodak. Britiske Amateur Photographer melder at administrerende direktør Antonio Perez skal ha kostet selskapet hundretusener i jetflyutgifter i 2010, et år hvor selskapet slet økonomisk. Noen av reisene var visstnok for å komme til forretningsmøter i Las Vegas, men Perez skal også flere ganger ha brukt firmaets jetfly for å besøke sin hjemby Vigo i Spania.

Nå har også Kodaks bildesensoravdeling, Image Sensor Solutions (ISS), blitt solgt til investeringsfirmaet Platinum Equity for ”å styrke Kodaks operasjonelle fokus”. De opplyser dog at den økonomiske innsprøytningen også er et middel for å styrke deres finansielle situasjon.

Selskapet skal fortsatt ha tilgang til teknologien som blir produsert av ISS, så tross salget annonserer de nå ny bildebrikketeknologi og tre bildebrikker - hovedsakelig rettet mot mer industrielle anvendelser som maskinsyn(roboter), trafikkkontroll, inspeksjon og sikkerhet.

Kodak KAI-16070 er først ut med å utnytte deres selvutviklede Truesense 7.4-Micron interline Transfer CCD Platform, som er en videreutvikling av Kodaks 5.5-Micron Pixel Platform. Her er den fysiske pikselstørrelsen økt, slik at sensoren naturligvis er i stand til å fange mer lys. Ifølge Kodak er økningen på opptil 80%. Det dynamiske omfanget, bredden av farger, skal også være doblet.

Brikken stiller med 16 megapiksler for 35mm optikk, og klarer opptil åtte bilder per sekund.

Kodak Kai-16050 har også 16-megapikslers oppløsning, men har istedet den nevnte Kodak Truesense 5.5-micron-teknologien, som altså har noe mindre størrelse på pikslene. Brikken er laget for objektiver av typen APS-H, tilsvarende 32mm og også denne med en bildefrekvens på opptil åtte bilder per sekund.

Denne er åpenbart rettet mot industrien i større grad enn forbrukermarkedet, da Kodak tilbyr tre forskjellige fargekonfigurasjoner:

  • Monokromatisk, én farge, slik som nattesynbriller med sitt grønnskjær.
  • Bayer-filter, vanlig trefargers som man finner i de fleste kameraer.
  • Nye Kodak Truesense Color Filter Pattern, som skal gi økt lyssensitivitet iforhold til vanlig Bayer-filter. Filteret er laget med en ny, klar - i betydningen ikke farget - piksel i tillegg til de vanlige rød, grønne og blå. Disse nye typen pikslene er mottaklige for alle bølgelengder innen hele spekteret av synlig lys, og skal dermed kunne samle inn mer av lyset som treffer bildesensoren enn uten den nye teknologien.

KLI-2104 heter det siste tilskuddet til Kodaks familie. Denne bildebrikken er laget for skanning, og ikke vanlig fotografering. Den består nemlig av tre rader med 2098 piksler for RGB-farger, og en ekstra rad med dobbelt så mange piksler, 4196, som skal bidra til å øke detaljnivået.

Sistnevnte er allerede tilgjengelig på markedet, men de to første bildebrikkene er etter planen ikke klare før i første kvartal av neste år.

Les også: Kodak selger arvesølvet

Les også: Kodak synger på siste vers

Les også
Kodak tømmes for folk og fe
annonse