Til hovedinnhold

Over halve verden kjører Windows 7

Det populære operativsystemet holder stadig koken.

Microsoft

Det kan ikke være enkelt å lage verdens mest populære operativsystem. For hva gjør du om du lager en utgave som er såpass god at folk ikke finner noe poeng i å over til den neste versjonen?

Dette er et spørsmål Microsoft nok har stilt seg en del de siste årene. For ferske tall fra markedsundersøkelsesbyrået StatCounter, bekrefter at deres nyeste kreasjon Windows 8 ikke har slått an så godt som de hadde håpet.

Rundt omkring i verden er det fremdeles nemlig Windows 7 fra 2009 som er det mest brukte operativsystemet, med en global markedsandel på 51,73 prosent. Etter den kommer ærverdige Windows XP på en klar andreplass med 20,05 prosent. Windows 8 har tredjeplassen med 7,68 prosent – kun 0,69 prosentpoeng foran Apples OS X.

Herlig, men farlig

Det er mange grunner til at folk bruker eldre operativsystemer. De er kjente, velprøvde og ikke minst allerede betalte. For Windows XPs del krever det også mindre av maskinvaren, og gir faktisk bedre batteritid (Ekstra). Men verden har forandret seg så mye med tanke på sikkerhet at det er direkte farlig å bruke Windows XP, mener Microsoft.

For Windows 7-brukere finnes det ikke like gode argumenter å komme med, og Microsoft satser nok derfor på å lokke brukerne over ved å videreutvikle Windows 8. For et par uker siden fikk vi jo den store oppdateringen Windows 8.1, som har tatt for seg noe av den opprinnelige kritikken mot operativsystemet.

Bedre i Norge

Bruker vi dataene fra StatCounter og kikker på litt bedrestilte land, tegner bildet seg litt annerledes. Andelen Windows 7-brukere holder seg riktignok like høyt, men XP-klanen går kraftig ned mens OS X-gjengen stiger.

For Norge er det slik at OS X ligger på en andreplass på lista, med 14,69 prosent – kun bak Windows 7 på 52,89 prosent. Windows 8 har 10,77 prosent markedsandel etter ett år «på rumpa», og er sånn sett ingen gigantisk suksesshistorie her på berget heller.

Til trøst er det nå under fem prosent av PC-ene som fremdeles kjører «farlige» Windows XP.

Var alt virkelig bedre før?
Se hvordan Windows har endret seg fra 1985 >>>

Kilde: SoftPedia

annonse