Nyhet

Snart kommer 5G-mobilene for alvor

Qualcomm «tvinger» mobilprodusentene til å støtte 5G med sine nye brikker.

Brikkeprodusenten Qualcomm dro tirsdag sløret av sine nye Snapdragon-prosessorer, som blant annet brukes i svært mange Android-telefoner.

Spesifikasjonene får vi ikke før onsdag kveld, men én ting er uansett klart: 2020 blir året der telefoner med 5G ligger an til å bli utbredt for alvor.

Dette er foreløpig det eneste vi vet om spesifikasjonene på den nye flaggskipsbrikken 865: En dobling av såkalte TOPS (tera operations per second) fra forgjengeren.

«Påtvinges» 5G

Det nye flaggskipet Snapdragon 865 kommer nemlig uten innebygget modem, men vil kun leveres sammen med Snapdragon X55-modemet, som også støtter 5G.

Med andre ord: De aller fleste flaggskipsmobiler med Android vil ha 5G-støtte neste år. Blant selskapene som har varslet at de kommer med mobiler basert på Snapdragon 865 er Xiaomi, Oppo og – noe overraskende – Motorola.

Motorola har som kjent stort sett fokusert på budsjettmobiler de siste årene, noe de også har gjort svært godt. Selskapets G-serie har stort sett figurert svært langt opp på våre lister over de beste rimelige mobilene, selv om vi ikke var overvettes imponert over den sist ankomne G8 Plus.

Fremover vil de altså gjøre comeback med mer påkostede modeller.

765 får innebygget 5G

I tillegg til flaggskipet 865 varslet Qualcomm at den rimeligere Snapdragon 765 vil komme med innebygget 5G-modem. Den vil også komme i en egen gamingversjon kalt 765G, og Nokia (altså HMD Global) varsler at de kommer til å ta i bruk 765-brikken til kommende modeller. Det gjør også Motorola.

Sist lanserer Qualcomm også en ny ultralydbasert fingeravtrykksleser integrert i skjermen. Den nye 3D Sonic Max-leseren har et 17 ganger så stort avlesningsområde som forgjengeren 3D Sonic, nærmere bestemt 600 kvadratmillimeter.

Den skal kunne lese av to fingeravtrykk samtidig, og i motsetning til mange andre fingeravtrykkslesere leser den faktisk hele fingeravtrykket, ikke bare en del av det. Løsningen skal også være raskere enn tidligere varianter.

Qualcomm tar sikte på en nøyaktighet på én til en million, det samme som Apple hevder for sin Face ID-løsning.

Les også
Klappmobilen er tilbake - vi har prøvd
annonse