Nyhet

Bill Gates: – Jeg er bekymret for kunstig intelligens

Microsoft-grunnleggeren er ikke uten videre positiv til fenomenet.

Forskningen på kunstig intelligens går fremover i stadig raskere tempo, og store IT-aktører som Google og Facebook er blant dem som har spyttet betydelige summer inn i teknologien for å gjøre den mer avansert. Også Microsoft satser stort på kunstig intelligens i form av blant av en virtuell «hjerne» de har kalt «Project Adam».

Tidligere Microsoft-toppsjef Steve Ballmer har dessuten gått så langt som til å utrope kunstig intelligens til fremtidens teknologi. Selveste grunnleggeren av selskapet ser imidlertid ut til å ha inntatt en noe mer lunken holdning til fenomenet enn sin tilsynelatende begeistrede eks-kollega.

Skjønner ikke at folk ikke er bekymret

Dette kom frem under Bill Gates' seneste «Ask Me Anytning»-seanse (AMA) på Reddit, hvor folk kan stille alle mulige spørsmål til brukeren. Mange kjente personer har benyttet seg av AMA-funksjonen på Reddit, og for Microsoft-grunnleggerens del er dette tredje gangen han har deltatt.

Bill Gates deler bekymringene til Tesla-grunnleggeren Elon Musk når det gjelder kunstig intelligens. Foto: Phil Stafford/Shutterstock.com

Et av spørsmålene som var dømt til å dukke opp var hvordan Gates stilte seg seg utviklingen innen kunstig intelligens. Nærmere bestemt lurte en av spørsmålsstillerne på hvor stor trussel han anser såkalt «superintelligens» for å utgjøre i fremtiden, hvorpå Gates ga et kanskje noe overraskende svar.

– Jeg er i den leiren som er bekymret for superintelligens. Først vil maskiner utføre mange jobber for oss og ikke være superintelligente, noe som er positivt om vi håndterer det bra. Noen tiår senere vil intelligensen imidlertid bli høy nok til å bli bekymringsfull. Jeg er enig med Elon Musk og andre på dette området, og jeg skjønner ikke at noen folk ikke er bekymret, skrev Bill Gates.

Som vi meldte for litt siden har meningsfellen Elon Musk gått så langt som til å si at kunstig intelligens kan bli en direkte fare for mennesket innen så lite som fem år. Musk pekte blant annet på faren for at superintelligensen kan komme ut av kontroll og «slippe ut» på Internett i beste Terminator-stil.

Mener teknologi ikke gjør folk dummere

Også den kjente fysikeren Stephen Hawking har uttrykt stor bekymring for utviklingen innen kunstig intelligens. Som vi rapporterte i desember i fjor mener Hawking at fenomenet kan bli en trussel for menneskehetens eksistens, ved at maskiner kan få høyere intelligens enn mennesket og fornye og re-designe seg selv i et økende tempo.

Når det gjelder teknologiutviklingen for øvrig er Bill Gates imidlertid langt mer positiv og optimistisk. Microsoft-grunnleggeren svarte blant annet avkreftende på spørsmålet om hvorvidt teknologi gjør mennesker «dummere».

– Teknologi gjør ikke mennesker mindre intelligente. Dersom du ser på den stadig økende kompleksiteten folk foretrekker innen underholdning, har det skjedd en stor endring i løpet av min levetid. Teknologi gjør at folk får sine spørsmål besvart på en bedre måte slik at de kan fortsette å være nysgjerrige. Den gjør det enklere for folk å øke kunnskapen sin, noe som er viktig for å kunne løse kompliserte problemer, svarte Gates.

Forskere har nå slått seg sammen for å unngå farene ved kunstig intelligens: Ønsker retningslinjer for den videre utviklingen »

Les også
Elon Musk: – Kunstig intelligens vil føre til tredje verdenskrig
Les også
Forskere laget «organisk datamaskin» med rottehjerner
Les også
– Dette vil skje når datamaskinene blir smartere enn oss
Les også
Nå skal Microsoft begynne å hyre personer med autisme
Les også
Microsoft feirer 40 år – les brevet Bill Gates sendte til alle de ansatte
Les også
Facebook har gjort nytt gjennombrudd innen kunstig intelligens
Les også
Apple-grunnlegger: – Datamaskiner kommer til å ta over for mennesker
Les også
Google har laget kunstig intelligens som kan lære å spille dataspill helt på egen hånd
Les også
– Kunstig intelligens kan bli en fare for mennesket innen fem år
Les også
Ballmer: – Det er kunstig intelligens som er fremtiden
annonse