Til hovedinnhold

SpaceX skyter opp Crew Dragon lørdag morgen

Og «Ripley» er med.

SpaceX

For oss romfartsinteresserte har dette tiåret blitt mer og mer interessant, og i løpet av 2019 vil bransjen nå noen viktige milepæler.

Ett av årets høydepunkter er planlagt å skje allerede lørdag 2. mars, nærmere bestemt klokken 08:49 norsk tid. Da vil SpaceX skyte opp en av sine Falcon 9-raketter, og på toppen sitter romfarkosten Crew Dragon.

Du kan selv følge med på oppskytingen via SpaceX eller NASA.

Crew Dragon, også kjent som Dragon 2, er en avansert og oppgradert variant av SpaceX' nåværende Dragon-romkapsel, som har gått i trafikk til og fra den internasjonale romstasjonen ISS i mange år allerede.

Demonstrasjonsoppskyting med dukke

Mens den vanlige Dragon-kapselen kun er lagd for å frakte gods, vil Crew Dragon også kunne ha så mange som syv mennesker om bord. Crew Dragon har dog ikke vært sendt på tur ut i rommet før, så det vil ikke være med noen astronauter på denne jomfruturen til ISS.

Fartøyet har i stedet blitt utstyrt med en menneskelignende dukke. Eller en «anthropomorphic test device» (ATD), som det visstnok kalles i miljøet. ATD-en er stappet med diverse sensorer som kan fortelle en god del om hvordan det er å ferdes i farkosten.

SpaceX-gjengen har også gitt dukken et ganske så klassisk navn.

Etter å ha dokket med romstasjonen, vil Crew Dragon deretter bli inspisert av mannskapet på ISS før den sendes tilbake til jorda – eller nærmere bestemt Atlanterhavet.

Kan skytes vekk fra raketten

Med menneskeliv inne i bildet, er det for forståelig nok høyere krav til sikkerheten på et slikt fartøy enn på et som skal transportere vanlig gods.

Romskipet må, i hvert fall der folk skal oppholde seg, dessuten kunne trykksettes. De som er om bord vil til en viss grad også ønske å kunne ta kontroll over fartøyet.

I første omgang er det likevel prosedyrer og nødfunksjoner under oppskyting som er i fokus. Crew Dragon har derfor et avansert nødsystem som gjør at hele kapselen kan skytes vekk fra raketten dersom det skulle oppstå problemer. Dette skal testes under en separat oppskyting senere i våres.

Skulle både denne og lørdagens testoppskytinger være vellykkede, kan det være duket for bemannede turer med SpaceX' Crew Dragon allerede fra i sommer.

Sårt tiltrengt kapasitet

Crew Dragon-kapselen med det finneutstyrte «bagasjerommet» bak. Kun kapselen foran skal returnere til jorda.
NASA/SpaceX

Etter at NASA stengte ned sitt romfergeprogram i 2011, har det bare vært én farkost som har kunnet bringe folk til og fra ISS, nemlig russiske Soyuz. Med monopol på bemannet romfart, har de også visst å ta seg betalt per sete.

Med SpaceX inne i bildet, skal det etter planen senke seteprisen med nesten 25 millioner dollar.

Det er heller ikke bare SpaceX som forhåpentligvis snart skal kunne sende folk opp i rommet igjen. På oppdrag fra NASA har nemlig både SpaceX og Boeing jobbet i åreveis med å utvikle nye alternativer for bemannet romfart.

Boeing CST-100 Starliner.
Boeing

Sistnevnte har lagd sin egen farkost kalt CST-100 Starliner. Denne har en mer tradisjonell «romkapsel»-design, men er som Crew Dragon også lagd for å frakte opptil syv personer ut i rommet og tilbake igjen.

I motsetning til SpaceX' alternativ vil dog Starliner kunne lande på tørr grunn – noe som i større grad vil gjøre gjenbruk mulig. Crew Dragon vil til dels også kunne gjenbrukes, men da kun til godstransport som en vanlig Dragon-kapsel.

En Starliner skal etter planen kunne brukes til rundt ti bemannede ferder. Om deres testoppskytinger går som de skal, vil NASA og Boeing kunne skyte opp en Starliner med mannskap i løpet av høsten.

Samtidig er israelske Beresheet på vei til månen >>>

(Kilde: Digital Trends | Space.com)

annonse