Island er første land i Norden som tester ut dronelevering i større skala

Se videoen av prøveprosjektet som nå har kommet til Norden.

Levering av varer med droner er et fenomen som så smått har begynt å dukke opp ulike steder, og nå har fenomenet for alvor også ankommet den nordiske regionen. Som blant andre The Verge melder har Island nemlig begynt startet et prøveprosjekt som innebærer å levere varer med droner.

Det nye prosjektet er et resultat av et samarbeid mellom det israelske droneselskapet Flytrex og AHA, som er navnet på Islands største nettbaserte markedsplass.

Samarbeidet går ut på at AHA benytter Flytrex droneteknologi til å levere varer til kunder i og rundt Islands hovedstad Reykjavík. Dronene håndterer levering av en rekke varer fra rundt 100 butikker og restauranter som er omfattet av AHA-plattformen, som altså betyr at dronene også leverer mat.

Gir store fordeler

Dronene er utstyrt med et lasterom som kan bære en last på tre kilogram.

Dronene som benyttes er ombygde Matrice 600-modeller fra DJI, som er kraftige droner med høy løftekapasitet. Variantene som benyttes av AHA er utstyrt med et eget «lasterom» som kan bære en last på opptil tre kilogram over en avstand på cirka 10 kilometer.

AHA-sjefen Maron Kristófersson forteller i en video at han tror droneteknologien vil gi selskapet et stort konkurransefortrinn på grunn av betydelige besparelser i både logistikkmessige utgifter og leveringstid. Ifølge Kristófersson kan leveringstiden kuttes med cirka 20 minutter per levering.

Prosjektet startet altså denne måneden og håndteres av spesialtrente AHA-medarbeidere. Det er uvisst hvor lenge prosjektet skal vare, men planen er tilsynelatende å gjøre løsningen til en permanent del av AHAs infrastruktur, og erfaringene så langt er positive.

Se videoen under for mer informasjon om det nye droneprosjektet på Island.

Vi har sett lignende ambisjoner i Norge:
Kolonial snuser på ideen om dronelevering »

Les også
Nå skal DJI gjøre droneflygningen din helt privat
Les også
Her lander Facebook-flyet som skal bringe Internett til hele verden
annonse