Til hovedinnhold

Slik vil SpaceX gi høyhastighets-Internett til hele verden

Én Gbit/s per bruker – om Elon Musk får grønt lys av myndighetene.

Shutterstock

Helt tilbake i 2014 skrev vi om Elon Musks planer om å spre Internett ved hjelp av satellitter som går i bane rundt Jorden, og nå ser det ut til at vi har kommet et stort steg nærmere å realisere planene.

Reuters og Business Insider melder at Musks selskap SpaceX har søkt amerikanske myndigheter, nærmere bestemt Federal Communications Commission (FCC) om tillatelse til å etablere et nettverk av Internett-satellitter.

Én gigabit per sekund

Ifølge dokumentene som er sendt til FCC vil nettverket bestå av til sammen 4425 satellitter som vi gå i bane rundt Jorden i en høyde på mellom 1150 og 1325 kilometer. Satellittene veier 386 kilogram per stykk inkludert solpaneler.

Elon Musk har planer om å koble hele verden på høyhastighetsnett med satellitter.
Dan Taylor / Heisenberg Media

SpaceX skriver i dokumentene at satellittsystemet vil være i stand til å levere en båndbredde på én gigabit per sekund per sluttbruker etter at det har kommet på plass og blitt optimalisert. Dette ville i så fall være gode nyheter for de mange brukerne av systemet.

«Phased array»

Det er ikke helt klart akkurat hvor mange personer systemet vil kunne betjene. Av andre teknologier kommer satellittene for øvrig med en såkalt «phased array»-løsning, som innebærer at antennene kan «styre» strålene for å konsentrere dem der behovet er størst.

SpaceX planlegger i første omgang å sende opp 800 satellitter som hovedsakelig skal betjene USA. Akkurat når hele satellittsystemet vil være i sving er ennå uvisst, men trolig snakker vi om et lengre tidsperspektiv.

Det skjer mye spennende på romfronten for tiden: NASA har bygget teleskop som kan se tilbake til universets begynnelse »

annonse