Slik bruker du Apple Pay i butikken

Onsdag morgen ble Apple Pay lansert i Norge. Det betyr at du kan dra frem iPhonen eller Apple Watchen din og betale på terminaler med støtte for kontaktløs betaling.

Selv om vi nordmenn har blitt vant til å bruke mobilen for å betale ting, har det stort sett vært vennebetaling via Vipps. MobilePay hadde en god stund terminaler i butikkene, men etter at de slo seg sammen med Vipps forsvant terminalene, og mobilbetaling forsvant fra de fleste butikker.

Dermed kan timingen være god for Apple, selv om tjenesten kommer fire år siden de først lanserte Apple Pay i USA.

Slik setter du opp Apple Pay

For å kunne bruke Apple Pay er du først nødt til koble et kredittkort til din «Wallet» på iPhonen din.

(Vi har fått høre fra Sbanken at for deres kunder trenger man bare å godkjenne Apple Pay når man åpner mobilbank-appen deres, så er alt klart)

Gå inn på Innstillinger --> Wallet og Apple Pay --> Legg til kreditt- eller debetkort. Eventuelt kan du gå rett til Wallet-appen og gjøre det derfra.

Foreløpig er det kun kunder hos Nordea, Santander og snart Sbanken som vil kunne bruke Apple Pay.

DNB sier nei, og mener bruken av Apple Pay i andre land har vært lav, og at kundene er fornøyde med kredittkort og kontaktløs betaling.

Alle terminaler med støtte for vanlig kontaktløs betaling støtter også Apple Pay, så du kan se etter ett av disse to symbolene. Betalingsleverandøren Nets skriver i en pressemelding at det gjelder rundt 35 prosent av deres terminaler i dag.

Slik bruker du Apple Pay i butikk

Apple Pay brukes på én av to måter, avhengig av hvilken telefon du har.

Apple Pay brukes ved å holde inne fingeravtrykksleseren på telefonen mens du legger telefonen inntil kortleseren. Med iPhone X er fremgangsmåten imidlertid litt annerledes Bilde: Apple

For alle andre iPhone-modeller enn iPhone X (altså iPhone SE og iPhone 6 eller nyere), holder du rett og slett fingeren på Touch ID-leseren før du fører toppen av mobilen opp til skjermen på kortleseren som venter på betaling.

Har du iPhone X med Face ID aktivert må du dobbelttrykke på knappen på siden av telefonen, se på skjermen for å autentisere deg, og så holde toppen av mobilen mot kortleseren.

Med Apple Watch dobbelttrykker du rett og slett på sideknappen før du fører klokka mot terminalen som venter på betaling. Det vil til enhver tid være kortet du har valgt som standardkort som brukes.

Slik ser det ut når du betaler med Apple Pay:

En enda raskere måte å betale på er hvis du legger tommelen på Touch ID-sensoren allerede mens du tar mobilen mot betalingsterminalen. I videoen ble det imidlertid demonstrert at NFC-chipen i iPhone registrerer terminalen så fort den kommer nært, uten at du må trykke på noen knapp.

Les også
Datoen er satt: Alle betalingsterminaler må støtte kontaktløs betaling innen 2020
Les også
Apple ble beskyldt for å slette iTunes-filmer – viste seg å være brukerfeil
Les også
Fremtidens iPhone kan åpnes ved å legge fingeren på skjermen
Les også
Apple vil du skal abonnere på appene dine
annonse