Nyhet

3G fra Motorola på vei

Som de fleste vet har et mobilnettverk av tredje generasjon dukket opp i Norge. Vi har blant annet fått muligheten til å få mobilt bredbånd på PC-en, ved å koble til en 3G-telefon. Videre kan man for eksempel se på TV på mobiltelefonen, samt prate med venner og bekjente ved hjelp av videotelefoni.

Så langt har imidlertid mange sett seg svært skuffet over salget av 3G-telefoner her til lands. Dette finnes det flere grunner for. En av dem er at butikkhyllene langt fra flyter over av 3G-telefoner, samtidig som disse telefonene har fått høye priser.

I dag har vi kun 3G-telefoner fra to produsenter i butikkhyllene. Det være seg Nokia og Samsung, og antallet er intet mer enn tre beskjedne modeller tilsammen. Vi venter også på at Sony Ericssons allerede velkjente Z800 skal innta sin plass i butikkhyllene.

Motorola A1000 på vei
Nå ser det også ut som om Motorola er rett rundt hjørnet med en avansert 3G-modell. Vi har tidligere skrevet om Motorola A1000. Nå ventes modellen å komme hakk i hæl på Sony Ericssons Z800 med retning Norge, og må sies å være en spesifikasjonssterk konkurrent.

At Motorola A1000 nå ser ut til å begynne å levere avanserte telefoner her til lands forteller at vi kan få en fjerde leverandør av 3G-telefoner. Men dette betyr mye mer enn at vi kun får et nytt mobilmerke i denne kategorien. Motorola A1000 byr nemlig på muligheter vi aldri før har sett i en 3G-telefon her til lands.

Motorola gir PDA-funksjonalitet
Motorolas nye 3G-telefon stiller nemlig med PDA-funksjonalitet, slik vi har sett fra Sony Ericssons velkjente P-serie samt en rekke Qtek-telefoner. A1000 har trykkfølsom skjerm, som gjør at man enklere kan navigere rundt i menyene.

Videre har skjermen en oppløsning på 208 x 320 punkter, og kan vise 65000 farger. Dette bør tilsi en svært god oversiktlighet som kan måle seg med dagens PDA-er. Enheten er med dette godt egnet til surfing. 3G-hastigheten er dermed lettere å utnytte i forhold til modellene vi til nå har sett, med vanlig tastesett og dårligere oversiktlighet.

Motorola har videre utstyrt modellen med GPS, noe som tillater deg å spore posisjonen din med inntil tre meters nøyaktighet. Dette er en teknologi som vi har sett svært lite til i mobiltelefoner, og Motorola er nærmest de eneste som inkluderer dette i enkelte av sine modeller.

Noe som også skiller Motorola fra andre 3G-telefoner er grensesnittet på telefonen. A1000 bruker i likhet med Nokias 3G-telefoner SymbianOS 7, som er et svært mektig og skalerbart operativsystem. Mens Nokia bruker Symbian Series 60 har Motorola gitt A1000 Symbian UIQ, som er samme grensesnittet som PDA-mobilene fra Sony Ericsson.

På applikasjons-fronten finner vi nytteverktøy som gjør at man kan lese Word-, Excel-, Powerpoint- og PDF-filer så vel som å kunne åpne Zip-filer. At enheten har SymbianOS gjør det dessuten mulig å innstallere andre programmer fra det store utvalget av Symbian-programmer der ute.

Teknologien i boks
Videre tilbyr Motorola A1000 mye av det vi ser i dagens 3G-telefoner. Blant annet har enheten et kamera som kan knipse bilder i en oppløsning på 1,2 megapiksler. Det befinner seg også et kamera på fremsiden av telefonen, slik at du kan ha videosamtaler med venner og bekjente.

Blåtann er også på plass, og du kan dermed overføre filer trådløst så vel som å eksempelvis bruke Internett på PC-en via mobiltelefonen trådløst. Enheten har videre trippelbånd-teknologi som gjør at telefonen også kan brukes på andre siden av Atlanterhavet.

På telefonen finner vi 24 MB internt minne, som i tillegg kan utvides med minnekort av typen TransFlash.

Med dimensjoner på 117 x 59 x 18.8 millimeter må Motorola A1000 også sies å kunne gli lett ned i skjortelommen. Størrelsen overgår knapt 6630, noe som er svært imponerende for en telefon med PDA-funksjonalitet. A1000 er lengre, men til gjengjeld tynnere.

Prisen på Motorola A1000 ser ut til å lande omkring 6000 norske kroner. For en 3G-modell med PDA-funksjonalitet og liten størrelse kan dette virke som en akseptabel pris for den teknologiinteresserte. Men noen banebrytende pris som gjør at alle strømmer til 3G-markedet er det altså ikke snakk om.

annonse