Til hovedinnhold

Snow Leopard klar i september

Det ble tidlig kjent at neste versjon av OS X skulle være uten de helt store nyhetene, men mer fokus på stabilitet og ytelse. Apple viste stolt frem resultatet av dette på mandagens presentasjon under the World Wide Developers Conference 2009 i San Francisco.

Nyheter

Av nyheter så kan vi nevne at Mac OS X Snow Leopard har integrert støtte for Microsoft Exchange, noe som betyr at Mail, Adressebok og Ical blir mer attraktive programmer for business-brukeren som har en maskin på jobb og en hjemme. Spesielt gunstig blir dette for deg som bytter mellom Mac og PC. Apple uttaler at Snow Leopard blir det første operativsystemet som støtter Microsoft Exchange rett ut av boksen.

Quicktime blir også oppdatert til versjon X og får med dette nytt utseende. Det blir også mulighet for å se, ta opp, klippe og dele videoer til f.eks. Youtube eller Mobileme.

Utbedring av dagens system

Under presentasjonen av Snow Leopard kom det selvfølgelig et og annet stikk til Microsoft og deres Windows Vista og Windows 7. Apple sier selv at "Vista har ikke blitt godt mottatt hos den gjennomsnittlige pc-bruker, mens business-brukeren har styrt unna". De fortsatte med å si at Windows 7 bare var en ny Vista og med enda mer kompleksitet.

Som svar på egen tirade mot Microsoft viste Apple frem Snow Leopard og kunne med stolthet fortelle at over 90 prosent av dagens Leopard er utbedret og at brukere vil oppleve en mer responsiv Finder, Mail som laster meldinger opp til 85 prosent fortere og søk opp til 90 prosent fortere i tillegg til at Finder, Mail, Ical, Ichat og Safari nå kommer i 64-bit.

Mens dagens programmer som kjører i et 32-bits miljø ikke kan utnytte mer enn 4GB minne kan programmer i et 64-bits miljø utnytte 16TB med RAM (teoretisk sett). Dette vil gjøre ytelsen drastisk bedre på tunge og krevende programmer.

"Vi har bygget på suksessen til Leopard og skapt en enda bedre opplevelse for brukerne våre fra installasjon til avslutning," uttalte Bertrand Serlet, Apples senior vice president of Software Engineering.

Pris og tilgjengelighet

Snow Leopard skal være klart til september og vil i USA koste 29 dollar. Norsk pris er foreløpig ukjent, men vil nok ligge i underkant av 200 kroner. Dette gjelder de som allerede har Leopard. Sitter du på en tidligere versjon eller skal kjøpe ny vil Snow Leopard bli priset som vanlig og antakelig som dagens Leopard, 990 kroner.

Hardware.no vil komme med en grundigere gjennomgang av Snow Leopard når det gjøres tilgjengelig.

annonse