Tek.no

Nyhet

Tolkien vil stoppe Hobitten-filmatisering

Peter Jackson risikerer et søksmål og å få sine drømmer om en ny "Ringenes Herre"-filmatisering knust i disse dager.
28 Mai 2008 16:00

Den 83-årige Christopher Tolkien vil gjøre alt i hans makt for å sette en stopper for Peter Jackson og Guillermo del Toros filmatisering av "Hobitten".

Og hvorfor har han satt seg på bakbeina? Tolkien mener at New Line Cinema, som sto bak "Ringenes herre"-trilogien, skylder Tolkien-familien hele 750 millioner kroner, som har sitt opphav fra en avtale laget i 1969, hvor J.R.R. Tolkien med tungt hjerte solgte filmrettighetene til bøkene sine for å kunne nedbetale en skattegjeld. Avtalen sikret også Tolkien 7,5 prosent av overskuddet fra en filmatisering, som er det Tolkien Jr. nå krever retten på, skriver timesonline.co.uk.

Rettsmøte

Et rettsmøte vil finne sted 6. juni, der Tolkien vil kjempe for sin sak om å kunne si opp New Lines filmrettigheter til "Hobitten", fordi de har gjort et alvorlig brudd på avtalen.

Om Tolkien ikke skulle få støtte for sin sak, vil ikke det nødvendigvis sette en stopper for Tolkien til å stanse Jackson og del Toros film.

Kjemper for sin fars ære

Planen er at den første "Hobitten"-filmen vil basere seg på J.R.R. Tolkiens bok av samme navn, men den andre planlagte filmen vil basere seg på de femti årene imellom, blant annet at Bilbo vender hjem og flere begivenheter fra "Ringenes Herre"-bøkene. Denne perioden er fra boken "Silmarillion", utgitt i 1974 - fire år efter J.R.R. Tolkiens død. Den bygger på en serie notater som forfatteren etterlot seg. Og notatene og boken ble satt sammen av nettopp Christopher Tolkien.

annonse

Les også