Nyhet

- Dataroaming er ran på høylys dag

Å surde med PC-en kan være praktisk - men også svindyrt. (Foto: Istockphoto / Nicholas Monu)

Bruker du datatrafikk i Norge er prisene forutsigbare, og du kan ha fastpris på abonnementet ditt om du vil. Bruker du datatrafikk i utlandet kan du derimot få deg en sjokkregning.

Stadig flere har begynt å ta med seg PC-en over landegrensene og bruker mobilen til å koble seg på internett.

I Norge ligger prisen typisk på 10 til 20 kroner per overførte megabyte. Men virkelig dyrt blir det når du tar telefonen med utenlands - da er det ikke uvanlig med priser på over 100 kroner per megabyte.

Nå vil Tele2 at EU skal få slutt på de avsindige prisene, og ber om å få innført en makspris på dataoverføring innad i unionen. EU har allerede innført en slik makspris på telefonsamtaler over grensene.

Roaming er når du "låner" mobilnettet til en annen operatør. For eksempel om du har Telenor, og befinner deg et sted hvor Telenor ikke har mobilnett.

Forslaget om fastpris på data støttes av flere operatører.

Bruker du datatrafikk i Norge er prisene forutsigbare, og du kan ha fastpris på abonnementet ditt om du vil. Bruker du datatrafikk i utlandet kan du derimot få deg en sjokkregning.

Roamingprisene bestemmes hos den operatøren du bruker i landet du reiser til, og ofte kan operatørene tjene store penger på roaming.

- Ran på høylys dag

En av operatørene som støtter det nye forslaget er 3, som mener at dagens priser på dataroaming overhodet ikke samsvare med kostnadene, og kaller der ran på høylys dag overfor Inside Telecom.

Heller ikke Tele2 mener at de andre operatørene skal bestemme prisen helt selv.

- Vi er normalt ikke for regulering, men i dette tilfellet må man få det til. Sverige er et lite land, og vi reiser mer til Hellas enn grekerne reiser hit. For spanske operatører er dataroaming en kjempeinntekt, sier Thomas Ekman i svensk Tele2 til Idg.se.

Telenor er derimot uenige i det nye forslaget.

- Vi er klar over at mobile datapriser varierer i EU, og går selv ut og advarer kundene om de høye prisene. Men vi tror ikke på regulering. Man bør oppnå et samarbeid mellom operatørene heller enn å regulere, sier informasjonsjef Arild S. Johannessen til Inside Telecom.

(Kilder: Inside Telecom)

Les også
Ipea med rekordbillig MMS
Les også
EU titter under dynen
Les også
Snart raser roamingprisene
annonse