Til hovedinnhold

Amazon slipper Kindle-kildekode

Amazon har annonsert at de slipper kildekoden til alle deres Kindle-produkter. Kindle kjører på Linux 2.6.22-kjernen og nedlastingen inkluderer E-ink-drivere samt hardware-drivere for Kindle-enhetene.

Amazon sier intet om lisens på siden hvor kildekoden lastes ned fra. Det som derimot er underlig er at de på nettstedet skriver at det man kan laste ned er maskinlesbar kildekode, noe som kunne tyde på at ikke all koden faktisk var åpen. Jeg har lastet ned kilden og undersøkt og uten å ha sjekket alle pakkene ser det ut som kildekoden faktisk er til stede. Det kan tyde på at maskinlesbar er tatt med ved en feiltagelse.

Alle pakkene som er inkludert ligger i en mappe som heter "gplrelease" som kan tyde på at all koden er lisensiert under GPL. Det er viktig å merke seg at det ikke er selve programvaren som kjører på Kindle som er sluppet. Her er det bare snakk om Linux-modulene som Amazon har endret. Selve Kindle-programvaren må vi nok se langt etter.

Du kan selv laste ned og ta en titt på kildekoden på denne siden. Det gjenstår å se om andre vil lage programvare som erstatter Amazons egen programvare på Kindle. Dersom Amazon hadde valgt å skape et miljø rundt kildekoden sin på samme måte som iRex har gjort med sine ebok-lesere så kunne Kindle gått en spennende fremtid i møte.

(Kilder: amazon og tectonic)

annonse