Nyhet

Retrofil: Siemens MC60

I denne ukens retrofil skrur vi tiden tilbake til år 2003. Mobilkameraet hadde begynt å bli relativt vanlig, og Siemens MC60 var den billigste mobilen med innebygget kamera.

Dermed var det spesielt mange yngre som gikk til anskaffelse av en Siemens MC60, og husker nok telefonen godt den dag i dag. Det er kanskje likevel best å leve på minnene. Å rote den frem fra skuffen kan nemlig gjøre deg skuffet.

Kameraet var ett av hovedpunktene i MC60. (Alle foto: Einar Eriksen)
Tastene har en sær formfaktor, og fungerer rimelig dårlig til å skrive på.

Har vokst seg feit

MC60 ser nemlig ut til å ha blitt større gjennom årene. I 2003 skrev vi at den er kompakt og velproposjonert. Jo, velproposjonert kan hende, men kompakt er den ikke definitivt ikke etter dagens mål. Den er faktisk omtrent like stor som, men tykkere enn, Sony Ericsson Xperia X1. Og det er en smarttelefon med både fulltastatur og trykkskjerm.  

Tastene er også ganske vanskelige, og 2-tasten er så nært piltasten nedover at det er lettere å trykke på feil tast enn på rett. 

101 x 80 pikslers skjerm

Da vi testet MC60 skrev vi at skjermen var litt lavoppløst og litt blass i fargene, med sine 101 x 80 piksler. I dag står det verre til, ettersom det er vanlig med langt over tre tommers trykkskjermer i like store mobiler. 

Vårt testeksemplar av MC60 har imidlertid sluttet å virke (av å innhalere for mye støv opp gjennom årene?). Vi har derfor ikke sammenlignet skjermen med dagens versjoner. Men det trengs nok heller ikke for å konstatere at det har skjedd forbedringer de siste seks årene. 

Telefonen har ikke en vanlig navigasjonstast, men piltaster opp og ned. Det vil si at du ikke kan bla til høyre og venstre i menyene, selv om menyene er rutenettbasert. Dette var en skuffelse da vi testet MC60 for nesten seks år siden. 

Kameraet var imidlertid fantastisk enkelt i bruk. Her var det bare å holde inne 5-tasten i et sekund for å starte kameraet, og bruke samme tasten for å knipse bilder. Vi så på dette som en av de bedre løsningene for kameratelefoner.

Mye teknologi?

Ja, det skrev vi også i 2003. Den hadde både trippelbånd, GPRS-tilkobling til internett og MMS-funksjonalitet for å sende bildemeldinger. Verdensklokke, alarm, nedtelling og stoppeklokke var også på plass. Ett spill var også på plass, men den lille skjermen og svake maskinvaren gjorde at det både hakket og var dårlig oversikt. 

Kalenderen beskrev vi som oversiktlig og ryddig, og denne greide å vise en hel måned på skjermen samtidig. Kameraet kunne knipse bilder, men resultatet var ikke til å juble over selv for seks år siden. De dyrere kameramobiler i samme tiden tok langt bedre bilder. 

Konklusjon

MC60 var aldri en veldig spennende telefon, men det var en billig og grei kameratelefon som ble høyt prissatt av yngre brukere. 

Om du hadde en MC60 en gang i tiden, anbefaler vi imidlertid at du lar den ligge i skuffa. Akkurat som med gamle Nintendo-spill er minnene langt bedre enn virkeligheten. Telefonen er stor, tastene er vanskelige og telefonen er virkelig ikke så pen lenger som den en gang var. 

Vår telefon hadde i tillegg sluttet å fungere. Men om den hadde gjort det, tror vi neppe menyene eller kameraet hadde klart å lokke frem det samme smilet som det gjorde for seks år siden.

Les også
Retrofil: Sony CMD Z1
Les også
Retrofil: IBM Simon
Les også
Retrotest: Nokia 7110
Les også
Retrotest: Nokia 6310i
Les også
Retrofil: "Dinosaur"-kommunikasjon
Les også
Vi ser på gamle klosser
Les også
Retrotest: Nokia 6100
Les også
Retrotest: Vi tester denne telefonkiosken
Les også
Retrotest: Ericsson GH688
Les også
Retrofil: Siemens SL55
Les også
Retrofil: Siemens var først
Les også
Husker du disse mobilene?
Les også
Retrofil: Fra røyksignaler til mobiltelefoni
annonse