Farene ved nettskyen

Fristelsene og fordelene ved nettskyen er mange. Tilgang til alle ens dokumenter fra en hvilken som helst PC hvor som helst i verden. La noen andre ta seg av backup og sikkerhet. Ingen flere kompatibilitetsproblemer.

Høres det ut som om det er for godt til å være sant? Kanskje, men det er neimen ikke sikkert. Det absolutt viktigste er å ikke å inn i nettskyen med øynene lukket. Som alt annet finnes det fordeler og ulemper.

Fordelen ved nettskyen får du servert på sølvfat overalt. Produsenter som snuser på nettskyen skryter det, bokstavelig talt, opp i skyene. Media skriver stadig masse om hva nettskyen skal gjøre for oss og hvor lys fremtiden virker. Men hvor ofte hører du om ulempene?

Men hva er egentlig ulempene? Det finnes sikkert et hav av ulemper dersom man bare leter lenge og grundig nok og hva man anser som fordeler og ulemper vil selvsagt variere fra individ til individ. Derimot finnes det to større ulemper som absolutt alle som bestemmer seg for å sveve i nettskyen ikke bare må være klar over, men også helt konkret ta stilling til.

Det første er tilgang og eierforhold til data. Denne har du kanskje hørt om før. Richard Stallmann er en arg motstander av nettskyen nettopp på grunn av dette problemet. Nå er det ikke til å stikke under en stol at Stallmann har en tendens til å rope høyt, svært høyt, og setter gjerne absolutt alt han sier på spissen. Det er heller ikke særlig tvil om at fri programvare-forkjemperen har en tendens til å irritere på seg folk i den grad at de rett og slett nekter å høre på hva han har å si.

I dette tilfelle har Stallmann et poeng, et viktig poeng, et poeng som ingen bør fnyse av og forkaste på grunnlag av ens egne holdninger til mannen. Det er nemlig to viktige spørsmål som dukker opp når man kaster seg ut i nettskyen. Hvem er det egentlig som eier dataene som du tror er dine? Er det deg? Eller er det firmaet som lagrer dataene dine?

Naturligvis har du enkelte rettigheter tilknyttet dine data ved lov. Desverre er det langt fra uvanlig at både firmaer som tar seg betalt og firmaer som tilbyr en tjeneste gratis gir seg selv innsyn eller publikasjons-rettigheter til dine data, og da gjerne godt gjemt med liten skrift midt inne i et avtaledokument langt som et vondt år.

Mange tenker nok: "Men hva så? Jeg har da intet å skjule?" Nei, kanskje ikke. Men det finnes fortsatt enkelte aspekter av livet som nok selv de ivrigste "nettborgerne" fortsatt ønsker å ikke dele med andre. Hva med brevet du skriver til legen din? Hva med skilsmissepapirene? Det skal ikke mye fantasi til før man kan komme på minst en ting man foretar seg på PC-en man ikke nødvendigvis ønsker å dele med andre.

Så var det dette med bruksrett. Det er neppe særlig hyggelig å finne ut at din tjenesteleverandør ved hjelp av avtalen har brukt ditt dokument eller ditt bilde i markedsføring for deres nettsted, og det helt uten vederlag. Ikke særlig sannsynlig sier du? Kanskje ikke, men det forekommer.

Så var det den andre store ulempen, nemlig behovet for tilgang til nett. Vi gjør oss selv stadig mer og mer avhengig av nettilgang for å fungere i hverdagen. Har du forsøkt å betale en regning uten nettilgang i det siste? Ikke særlig enkelt, og en sinnsykt dyr affære. Og det er langt fra det eneste. Vi legger stadig mer og mer av våre liv og vår daglige virke på nett, og det ofte helt uten å sikre oss rutiner for den dagen vi står der uten tilgang.

Personlig var jeg nok tidlig ute med å gjøre med svært så avhengig av nett. Allerede i 1999 opplevde jeg hvor utrolig vanskelig livet kan bli når man plutselig mister tilgang til nettet i en ubestemt periode. Og det skal ikke mye til. En tulling med gravemaskin et eller annet sted kan på få sekunder gjøre livet surt for enhver av oss. Eller hva når en eller annen teleingeniør tilfeldigvis napper ut feil kabel i sentralen din?

Og hva gjør man da når man skal betale regningene? Går i banken og betaler gebyrer som ikke hører hjemme noe sted? Går på biblioteket eller en nettkafé og risikerer at hvem som helst snapper opp opplysninger man helst skal holde for seg selv?

Men enda verre er det for bedrifter. Etterhvert som mer og mer av vårt daglige virke er ute på nett, så vil nettilgang bli mer og mer kritisk for et hvert firma. Det skal ikke stor nedetid til før man kan oppleve store tap. Dessverre stanser det ikke her. Svært mange av nettsky-leverandørene holder til utenfor Norges grenser, og da gjerne i USA.

Om en eller annen fyr med gravemaskin kutter en av utenlandslinkene ja da kan fort halve Norge stanse opp om vi har gjort oss for avhengige av nettskyen. Usannsynlig? Neppe. Det er ikke særlig lenge siden det skjedde sist. Det var heller ikke første gangen, og garantert ikke den siste heller.

Nå trenger ikke dette nødvendigvis være et kjempemessig problem om man sørger for lokale kopier av det som ligger i nettskyen. Men om man stadig skal sørge for en lokal kopi av alle dokumenter, hva i huleste er poenget med nettskyen?

Har du tatt stilling til nettskyen og dets fordeler og ulemper? Er det noe du ønsker velkommen med åpne armer, noe du er kritisk til, eller noe du tar fullstendig avstand fra? Har du funnet dine fordeler og ulemper? For før du aner er nettskyen her for fullt og du er blitt fullstendig avhengig.

Les også
Søker internasjonale regler for Cloud Computing
Les også
Retningslinjer for nettskyen
Les også
Icloud nå på norsk
Les også
Gmail nede, igjen
Les også
Norges beste nettsteder
Les også
Canonical tilbyr nettsky-brukerstøtte
Les også
Michael Jackson gjorde nettet ustabilt
Les også
Nett-PC-er skuffer kundene
Les også
Nye trender øker nettavhengigheten
Les også
Norwegian med internett i flyene
annonse