Tek.no

Nyhet

Vil ha TV-lisens på mobil

2 Aug 2005 14:20Først publisert 2 Aug 2005 14:10
annonse

Stadig flere får muligheten til å se TV-sendinger via mobiltelefonen, og NRK ønsker nå å endre på definisjonen av hva som er en fjernsynsmottaker. I den nye forskriften heter det at alle skjermer som kan motta TV-signaler defineres som fjernsynsmottagere, og vil dermed være lisenspliktige.

"Fjernsynssignaler uansett distribusjonsmåte, herunder analoge og / eller digitale distribusjonsnett så som kabelnett, satellitt, bakkesendernett, internett, mobiltelefonnett og liknende."

- Det vil nok bli en diskusjon om hvor langt fjernsynsapparat-begrepet skal rekke. Dette er starten på en prosess, sier advokat Ane Stokland i NRKs juridiske avdeling til Dagens Næringsliv.

Stokland tror Kulturdepartementet vil sende ut forslaget til høring, og sier at brukere av mobil-TV ikke vil oppleve noen umiddelbar endring med det første. Hun sier at NRK må sikre seg i forhold til den teknologiske utviklingen, som gjør at det kommer nye måter å motta TV-signaler på.

Uenige

Forbrukerrådet tror ikke NRK kommer langt med det nye forslaget.

annonse

- Kreativt av NRK, men urimelig. Jeg vil tro at Kulturdepartementet stopper dette allerede i første instans uten å sende det ut på høring. Det blir i hvert fall ikke vedtatt før valget, sier underdirektør i Forbrukerrådet Terje Kili til DN.

Slik loven er i dag er én lisens nok til å la en husholdning ha så mange mottakere den vil. Om NRK får gjennomslag for det nye forslaget vil det altså bare få følger for dem som kun ser TV på mobil eller PC.

Avviser

Kirke- og kulturdepartementet avviser i dag at det blir aktuelt å utvide grunnlaget for kringkastningsavgiftningen.

- Dette er en dårlig idé fordi snart alle mulige duppeditter kan ta i mot signaler. Mange flere vil måtte betale, selv de som ikke kjøper for tv-signalenes skyld. Dette er noe jeg ikke har sansen for, sier Yngve Sletthold, statssekretær i Kirke- og kulturdepartementet til TV 2 Nettavisen.

(Kilder: Digi, DN, Nettavisen)

Les også
Lanserer mobilt TV-show
Les også
Mobil-TV på vei
Les også
TV-lisens på mobiltelefonen?
annonse

Les også