Til hovedinnhold

Mange Airpods «dør» etter to-tre år. – Bør vare fem år, sier Forbrukerrådet

Apple sier de følger norsk kjøpslov.

Internett flommer over av rapporter om at Apples Airpods etter hvert får så dårlig batteridriftstid at de i praksis blir helt ubrukelige.

Sist ut var Washington Post, hvis spaltist Geoffrey A. Fowler meldte om at hans Airpods døde etter 34 måneder. Da ville de bare spille musikk i 15 minutter før batteriet var tomt.

Andre har meldt om det samme etter så lite som 18 måneder, altså bare halvannet år.

To timer igjen etter knappe tre år

AppleInsider gjorde tidligere i år en test hvor de sammenliknet batteritiden på et sett Airpods fra lanseringen på høsten i 2016 med et sett fra august 2018.

Etter en times musikkavspilling hadde paret fra 2016 bare 30 prosent batteri igjen på den ene pluggen, 59 prosent på den andre. 2018-paret hadde henholdsvis 78 og 82 prosent batteri igjen, som skulle tilsi at det fortsatt hadde den oppgitte levetiden på fem timer intakt.

I testen døde 2016-paret etter to timer og seks minutter, altså var 60 prosent av batteridriftstiden borte.

Vi i Tek.no beholdt det første Airpods-settet vi fikk fra Apple for referanse i 2016, og det har også lidd samme skjebne. Nå holder den høyre ørepluggen bare knapt et kvarter, den venstre rundt en time.

Vårt første Airpods-sett holdt i rundt to og et halvt år før batteritiden var så dårlig at det i praksis var ubrukelig. Bilde: Stein Jarle Olsen, Tek.no

Umulige å reparere

At det merkes godt når batteriene på Airpods eldres er egentlig ikke veldig vanskelig å forstå. Batteriet som sitter inni er bare på skarve 93 milliwattimer, mindre enn én prosent av batteriet som sitter i en iPhone 11.

Med et så lite batteri blir det veldig mange ladesykluser, og med litiumionebatterier kommer man ikke unna en viss slitasje etter hvert som ladesyklusene blir mange.

Det største problemet er egentlig at Airpods i praksis er umulige å reparere, slik nettstedet iFixit påpekte da de tok dem fra hverandre like etter lansering. Alt innvendig er holdt sammen med lim, og iFixit ga Airpods en score for reparerbarhet på 0 av 10.

– Det finnes ingen måte vi kan forstå at det er gjennomførbart å ta ut batteriet uten å fullstendig ødelegge Airpods, sier iFixit-sjef Kyle Wiens til Washington Post.

Samsungs Galaxy Buds bruker på sin side helt vanlige knappcellebatterier som er mulige å erstatte, ifølge iFixit. Disse er også lettere å ta fra hverandre uten å ødelegge husene fullstendig, og iFixit ga dem 6 av 10 for reparerbarhet.

iFixit måtte rett og slett kutte opp Airpods-etuiet for å få ut batteriet. De konkluderer med at pluggene er umulige å reparere.

Dyr erstatning

Om du klager til Apple og de godtar å reparere pluggene dine, er det dermed høyst sannsynlig at det de gjør i praksis bare er å bytte dem ut med et annet par.

Og å erstatte defekte Airpods koster i praksis mer enn å kjøpe et helt nytt produkt: Apple skal ha 749 kroner per plugg, mens et splitter nytt sett som også inkluderer ladeetui i skrivende stund koster fra 1.449 kroner på nett.

Hvis du presiserer at det er «batteriservice» du er ute etter, synker imidlertid prisen til 529 kroner per plugg.

Apple skiller mellom batteriservice og annen service for Airpods.

Men hvor lenge bør egentlig Airpods og liknende produkter egentlig vare?

– Dyre øreplugger som Apple sine Airpods har etter vårt syn fem års reklamasjonsfrist mot fabrikasjonsfeil. Dette omfatter også der batteriet tar kvelden uten at det er utbrukt eller utsatt for ytre påvirkninger som fukt eller slag. Det er kjent at Airpods er tilnærmet umulig å skifte batterier på, selv om batteriet er hendig plassert i ørepinnen. En slik lokalisering burde vært ideell for å sikre reparerbarhet, men den gang ei, sier juridisk seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet til Tek.no.

– Dere mener altså at man skal kunne gå i butikken og reklamere om produktet etter tre år for eksempel bare holder en halvtime på en lading?

– Det stemmer. Vi mener det er innenfor å tolke forbrukerkjøpsloven slik at Airpods har fem års reklamasjonsfrist. Hvis den reduserte batterikapasiteten ikke skyldes brukerfeil, så kan du klage til selger, sier Iversen, som imidlertid presiserer at spørsmålet om reklamasjonsfrist for denne typen produkter ikke er avgjort rettslig.

Thomas Iversen i Forbrukerrådet sier de mener Airpods og andre dyre hodetelefoner bør vare i fem år.

Iversen sier Forbrukerrådet ønsker at produkter generelt sett skal være mulig og enklere å reparere, og at der det i praksis er umulig, bør du få tydelig informasjon om det ved kjøpet.

– Får du ikke det, vil det kunne utgjøre en mangel etter forbrukerkjøpsloven. Slik informasjon legges sjelden frem ved salg i dag, sier Iversen.

– Dette blir litt som å kjøpe en bil der hjulene er fastmontert, og når dekkene er nedslitt, må du kjøpe en ny bil. Ingen ville funnet seg i det.

– Følger norsk lov

Apples egen garanti er bare på ett år, men på Apples kundestøtteside for Airpods heter det:

«Hvis du trenger service for AirPods eller ladeetuiet, krever vi ingen betaling hvis problemet er dekket under Apples ettårs begrensede garanti eller forbrukerlovgivningen». Apple presiserer imidlertid at garantien ikke dekker slitasje fra normal bruk.

Apple bekrefter også at de følger norsk kjøpslov for produkter som har en forventet varighet på lenger enn to år, i henhold til denne nettsiden. Om du har kjøpt produktet fra noen andre enn Apple må imidlertid henvendelsen rettes til forhandleren, heter det på nettsiden.

Apple sender ellers følgende uttalelse:

«Apples produkter er designet med miljøet i tankene. Alt fra materialene vi velger til måten vi tilnærmer oss resirkulering er ment å levne verden bedre enn vi fant den. Airpods er bygget for å vare lenge. Hvis en kunde noen gang har et problem, bør de besøke en Apple-butikk eller en autorisert serviceyter for assistanse. Som med alle våre produkter jobber vi tett med gjenvinningsbedrifter for å sikre at Airpods resirkuleres på en ordentlig måte og støtter gjenvinningsbedrifter også utenfor vår leveringskjede.»

Elkjøp: – Enig med Forbrukerrådet

Elkjøp sier de ikke har opplevd noen økt tilbakelevering på Airpods fra Apple den siste tiden.

Madeleine Schøyen Bergly i Elkjøp sier de ikke har merket noe økt trykk på Airpods-service i det siste.

– Vi kan ikke se noen store forskjeller på Airpods sammenliknet med andre in-ear-hodetelefoner fra andre leverandører med tilsvarende produkter. På generell basis når vi får hodetelefoner innlevert til service er fuktskader som oftest grunnen. Derfor oppfordrer vi våre kunder til å spørre oss i butikk og få hjelp til å velge riktig produkt til behovet man har, skriver kommunikasjonssjef Madeleine Schøyen Bergly i en e-post.

– Hva gjør dere hvis noen kommer med to-tre år gamle Airpods og sier at batteriet er så dårlig at de er ubrukelige?

– Vi vil selvsagt hjelpe kunden vår, og er tilfellet som beskrevet over vil kunden få nye Airpods eller tilsvarende produkt innenfor reklamasjonstiden. Dette vil vurderes i hvert enkelt tilfelle, men vi vil alltid strekke oss langt for å gjøre alle fornøyde som kommer innom oss.

– Er dere enige med Forbrukerrådet, som sier at Airpods og andre «dyre» hodetelefoner bør vare i fem år?

– Vi er enige med Forbrukerrådet, noe våre retningslinjer også viser, med en reklamasjonstid på fem år. Dette forutsetter at bruken er tilpasset det de aktuelle hodetelefoner er ment for, sier Bergly.

Les også
Halvparten av alle iPhoner kjører nå iOS 13
annonse