Tek.no

Nyhet

Sony slipper to svært spennende mobiler

Xperia 1 II makser spesifikasjonene mens Xperia 10 II er vanntett og rimelig.

Xperia 1 II får 5G og 90 Hz-skjerm. Lynraskt kamera får den også. Hva den vil koste er ikke kjent, men du kan nok anta at den vil koste flesk, som sin forgjenger.
Sony
24 Feb 2020 08:45

Denne helgen skulle Mobile World Congress i Barcelona begynt, men på grunn av corona-viruset får vi i stedet vårt første møte med noen av årets heftigste mobiltelefoner via pressemelding.

Sony slipper to nye mobiler denne gangen, kalt henholdsvis Sony Xperia 1 II og Sony Xperia 10 II. Førstnevnte er japanernes første 5G-telefon, men de lover nyheter også på flere fronter.

Rask 4K-skjerm

Den kanskje viktigste nyheten er én vi har hørt en del om det siste året. Det handler om en 6,5-tommers skjerm som har det Sony kaller «motion blur»-reduserende teknologi. Det skal tilsvare effekten 90 hertz oppdateringsfrekvens har på skjermer med høy oppfriskningsrate.

Dette er en fordel for flere enn mobilspillerne - kanskje husker du tilbake til da «tjukkas-TV-er» økte oppdateringsfrekvensen til 100 hertzen gang på 90-tallet?

For CRT-TV-ene var det ekstra viktige med den høyere frekvensen, fordi det også påvirket hvor rolig selv et stillestående bilde ville se ut. OLED-skjermer som den du finner i Xperia 1 II flimrer ikke på samme måte når de holder stillbilder, slik CRT-skjermer gjorde, men de har en tendens til å flimre når innhold skrolles i eller panorerer. Og spesielt langvarig lesing på mobilen blir langt mer behagelig med en skjerm som har høy oppdateringsfrekvens.

Akkurat hvorfor Sonys pressemelding snakker om teknologi som tilsvarer 90 hertz-skjermer når konkurrentene stadig vekk går over til faktisk høy oppdateringsfrekvens er uvisst.

Som den opprinnelige Xperia 1 er det forøvrig snakk om en 4K-skjerm i 21:9. Pressemeldingen sier ikke om telefonen er i stand til å kjøre 90 Hz ved 4K eller ikke. Her vet vi for eksempel at 1440p-skjermene i Samsungs nye Galaxy S20-serie må skrus ned til 1080p før de kan vise 120 Hz - ved full oppløsning hos Samsung er det 60 Hz som gjelder.

Tvinger raskere OLED-ytelse

Oppdatert: På forespørsel fra Tek.no opplyser Sony at måten 90 hertz-opplevelsen simuleres på er ved en programvareløsning som tvinger OLED-pikslene til å yte raskere.

– Vi kan ikke si at det er 90 hertz. Vi bruker programvare til å emulere 90 Hz-opplevelsen ved å tvinge OLEDene til å bytte raskere mellom mørke og lys for å unngå forsinkelser. Det er en helt annerledes teknologi enn ekte maskinvarebasert 90 eller 120 hertz oppdateringsfrekvens, forklares det i en e-post.

På baksiden har Xperia 1 II trippelkamera med vidvinkel, ultravidvinkel og zoom. Et ekstra øye er et såkalt time of flight-kamera som lager dybdekart telefonen kan bruke til utvidet virkelighet ellre til å gjøre bakgrunnen uskarp.
Sony

20 foto i sekundet med autofokus

En annen del av telefonen som skal være lynrask er autofokusen. Mobilfoto har fortsatt sine svakheter, selv om Huaweis kreative tilnærming til nattmodus for et par år siden mer eller mindre har revolusjonert hvordan vi bruker mobilene i mørket.

Det er fortsatt utfordrende å få brukbare resultater i de aller mørkeste forholdene, det er et stykke mellom mobilene som er virkelig gode på video og hvis du prøver å ta bilder av barn eller dyr i fri utfoldelse, er sannsynligheten stor for at situasjonen er forbi før mobilen din har knipset ferdig.

Det er hastigheten på kameraet Sony lover å ha tatt tak i nå, og med 20 bilder i sekundet og løpende autofokus skal Xperia 1 II være spesielt godt egnet til å fotografere raske situasjoner.

I forrige generasjon Xperia 1 begynte Sony dessuten å legge inn svært avanserte videofunksjoner i mobilene sine, og det har de fortsatt med i denne.

Kraftigere, men med samme design

Telefonen drives av et forholdsvis voksent batteri på 4.000 mAh og en kraftig mobilprosessor i form av Snapdragon 865 fra Qualcomm. Dermed øker både ytelse og batteristørrelse sammenliknet med forrige generasjon. Men med både 5G og en eller annen form for simulering av 90 hertz skjerm kommer den ekstra «nistepakken» sannsynligvis til å trenges.

Designmessig er dette fortsatt en Xperia 1. Det betyr at vi snakker om en lang og smal telefon, med metallrammer rundt smale rammer på langsidene. Oppe og nede har Sony fortsatt en liten ramme, som gjør at de får plass til ekte stereohøyttalere og slipper å stikke hull på skjermen for frontkameraet.

Uviss pris

Akkurat hva prisen vil bli avslører ikke pressemeldingen, men forgjengeren startet sitt liv rundt 9.500 kroner, og har faktisk steget til 10.500 på denne siden av nyttår. Det virker lite sannsynlig at en enda mer søkklastet utgave av samme telefon vil gå noe særlig ned i pris.

Sony har imidlertid hatt for vane å selge svært gode trådløse hodetelefoner sammen med mobilene sine enten som «medgift» til forhåndssalget eller til sterkt rabatterte priser. En slik løsning kan gjøre Xperia 1 II til en litt rimeligere affære enn den velfylte spesifikasjonslisten kanskje skulle antyde. Iallfall hvis du trenger trådløse hodetelefoner.

Mobilprodusenten har imidlertid pleid å lansere modeller ganske lang tid før de dukker opp. Og det gjør de nå også. Xperia 1 II kommer faktisk ikke i salg før i juni i år, så vi har gode tre måneder på oss til å lære akkurat hvordan vi skal si navnet på den.

Xperia én to? Nuvel.

Slipper rimeligere variant

Nye Xperia 10 II skal koste 3.500 kroner, får stort batteri, OLED-skjerm og vanntett kropp. Denne kan faktisk vise seg å bli svært spennende - ingen annen mobil kombinerer vanntetthet med resten av pakken du får her til denne prisen.
Sony

Fjorårets Xperia 10-modeller fikk hard medfart i våre tester. De var rett og slett ikke særlig god verdi for pengene - men den nye versjonen, Xperia 10 II, lukter det langt mer fugl av. I hvert fall om den lever opp til pressemeldingen.

Her får vi endelig en vanntett Sony-telefon uten å knuse sparegrisen. Det er årevis siden sist. Bare det i seg selv gjør prisen på 3.500 kroner ganske gunstig - det er få telefoner som er tette i denne prisklassen. Men gladspesifikasjonene fortsetter. En 6 tommer stor OLED-skjerm burde gjøre video- og spilljobben godt. Du får ikke 90 Hz-skjermen fra Xperia 1 II i denne mobilen, men så snakker vi også om en telefon som nok vil koste en tredel av prisen når alle detaljer om den dyreste blir kjent.

Sony har tradisjonelt vært litt kjipe på batteristørrelser, og derfor er det ganske trivelig at det er et 3.600 mAh stort batteri som følger med her. Hverken vanlige Xperia 10 eller Xperia 10+ fra fjoråret hadde i nærheten av like store batterier.

Xperia 10 II er en spennende totalpakke

Skal vi gå bare ut fra spesifikasjonslisten er Xperia 10 II en av de mest spennende Sonyene på lange tider. Det er veldig få andre mobilprodusenter som tilbyr i nærheten av den pakken av egenskaper som denne telefonen ser ut til å gjøre til under 5.000 kroner - i hvert fall om vi tar med vanntettheten.

Ulempen du må leve med er en litt spakere mobilprosessor enn i de absolutte flaggskipene. Men slik vi kjenner Snapdragon 600-serien burde det ikke være særlig problematisk å leve med Snapdragon 665-prosessoren som holder liv i denne tassen.

Prisen blir som nevnt 3.500 kroner, og denne kommer vesentlig raskere i butikken enn sin storebror. Allerede fra april skal del være i salg.

Rettelse - 24.2.2020 10.45: Opprinnelig artikkel omtalte at skjermen i Xperia 1 II har 90 hertz-oppfriskningsrate, mens pressemeldingen omtaler at den har teknologi som «tilsvarer» 90 hertz. Artikkelen er justert for å gjøre dette tydelig.

Oppdatering - 25.2.2020 10.27: Mottok utfyllende informasjon fra Sony om hvordan 90 hertz emuleres. Lagt til i saken.

annonse

Les også